NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

În ședința Consiliului Local de astăzi au fost aprobate programul și bugetul pentru Zilele Orașului. Nu au lipsit tensiunile între tabara PNL și primar cu privire la sumele pentru plata prezentatorilor (VIDEO)

Astăzi, începând cu orele 10.00, în cadrul unei ședințe extraordinare, consilierii paşcăneni au supus la vot aprobarea proiectului privind organizarea celei de-a cincea ediţii a „Zilelor Municipiului Paşcani”.

La ședință au fost luate în discuție două proiecte de hotărâre, primul vizând modificarea unei hotărâri anterioare privind folosinţa bazei sportive doar de către clubul FCM Paşcani. Pentru a dispune de un spațiu aferent organizării „Zilelor Pașcaniului” şi pentru a avea dreptul de a încheia contractele de închiriere cu comercianţii, administratia locală a propus modificarea conform căreia clubul sportiv cedează spre folosință terenul său pe toată perioada desfășurării „Zilelor Orașului”. Votul care a urmat a fost, în unanimitate: PENTRU

Au urmat apoi dezbaterile privind cel de-al doilea proiect de hotărâre, privind programul şi bugetul evenimentului, ocazie cu care s-au încins puțin spiritele între tabăra PNL și edilii locali.

  

Tensiunea a început după ce consiliera PNL, Diana Acsinte, a făcut următoarea obiecție:

Mi-au sărit în ochi niște sume care mie mi se par extrem de mari, cum sunt cele pentru prezentatori. Suma de 250 de milioane de lei vechi pentru câteva ore de prestație ale acestora mi se pare exagerată și doresc să întreb pe cei responsabili cu proiectul dacă au prevăzută acoperirea sumei totale pentru eveniment din banii proveniți din închirieri? Trebuie să răspundem cetățenilor acestui oraș, care se întreabă de unde vor fi dați acești bani pentru manifestările prevăzute aici, eu câștig banii aceștia într-un an de zile. Ați făcut un calcul privind sumele încasate din chirii, se vor acoperi acești bani?

Viceprimarul, Vasile Axinte, îi răspunde acesteia:

Deocamdată așteptăm cererile pentru terasele, iujurile și toate minunile care vin acolo, urmează să facem asta în cursul săptămânii viitoare, să le analizăm și să constatăm atunci. Odată ce acest program este aprobat, urmează ca noi să încheiem contracte, și-așa timpul este foarte scurt. Prețurile nu ni se par nici nouă minime, însă noi am negociat. Ne-am așezat în birou și am început să dăm telefoane, am mai lăsat timp de gândire, am revenit cu telefoane. Au fost pe listă Buzdugan și Morar, care cereau 6000 de euro, aceștia 2 cu care am rămas cer 4000 de euro, la care se adaugă TVA-ul, ce să facem dacă administrațiile teritoriale nu deduc TVA-ul, care merge la stat?”

Diana Axinte continuă:

Ultimul lucru pe care vreau să-l spun este că: nu se face dezinsecție în oraș pentru că nu sunt bani, nu se face nimic cu câinii comunitari pentru că nu sunt bani, nu se asfaltează străzile sparte pentru că nu sunt bani, ce spune populația care se uită pe acest program și vede două miliarde trei sute treizeci de milioane de lei vechi cheltuite pentru „Zilele Orașului”?

Primarul, Dumitru Pantazi, izbucnește:

Doamna doctor, a mai fost un cetățean care a stat pe scaunul acesta al meu și tot așa punea problema, în favoarea campaniei electorale. Eu vă rog, dacă vreți și doriți să se organizeze acest eveniment, nu mai încercați pe latura politică și de imagine. Eu zic că ați aprobat bugetul Consiliului Local unde s-au aprobat bani pentru toate activitățile. Dacă d-voastră nu vedeți că s-a schimbat ceva în orașul acesta, eu n-am ce să vă fac. Eu știu cum l-am preluat în iulie anul trecut și nu vin aici să spun că am făcut și-am dres, dar eu zic că nu mai circulați prin gropile prin care circulați până în iulie anul trecut. Dar acum haideți să vedem cu rezolvăm lucrurile din punct de vedere administrativ și nu politic. D-voastră cunoașteți bugetul, dacă îl cunoașteți, veniți să mă întrebați pe mine de ce nu fac asfalt mai mult ?” Stimați colegi, ne-am angajat că nu vom folosi bani suplimentari din bugetul local, deci pentru diferență va trebui să găsim soluții: sponsorizări, donații, publicitate și așa mai departe. ”

Consilierul local PNL, Neculai Enea, intervine și el:

Nu vreau să se creadă că noi, grupul PNL, suntem împotriva organizării acestui eveniment, însă trebuie să mai vedem cu aceste sume, deoarece multă lume se întreabă, domnule, e bine că se fac aceste zile, dar vrem să se deschidă și ștrandul. ”

Primarul, Dumitru Pantazi, a conchis pe același ton, sever:

Domnule Enea, nu pot să tac din gură când văd cu ce veniți în fața cetățenilor. Până când nu am ajuns primar nu am putut intra în posesia situației de lucrări la ștrand: și să vă spun că acolo s-au cheltuit 7 miliarde de lei și vine constructorul acum și mai cere două, deci 9 miliarde de lei cheltuite pentru ștrand și nu putem acum să-i facem recepție! Ați făcut jaf din bugetul local cât ați fost aici. Jaf, asta ați făcut! Jaf! Știi care-i diferența între mine și fosta administrație: eu vin și contribui cu multe aici, nu mă înfrupt de aici, cum v-ați înfruptat d-voatră. Eu, vă rog, preluați-l în comisie și pe domnul Enea și lăsați-l să negocieze poate aduce el artiști cu 50 % din valorile acestea și chiar de o ținută mai înaltă! Preluați-l în comisie!”

Consilierul local, Marius Pintilie, a intrat și el în discuție pentru a aplana spiritele încinse și a trage el însuși o concluzie:

Domnilor, riscăm să deviem de la subiect prea mult. Vă rog să aveți un pic de înțelegere. Deci dacă mai aveți întrebări referitoare la subiect, domnule Enea, bine, dacă nu, să lăsăm pe alt coleg. Problema din punctul meu de vedere se pune că dacă nu aducem nume mari de „Zilele Orașului”, nu atragem spectatori la terase și iarăși ne blocăm, de aceea artiștii buni trebuiesc plătiți.”

La scurt timp după acest dialog, a urmat votul propriu-zis, programul și bugetul în discuție trecând cu unanimitate de voturi: PENTRU.

{flv}diverse/sedinta_extraordinara_21_06_2013{/flv}

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Locuitorii străzii Amurgului cer rețea de canalizare și decolmatarea unui pârâu. Viceprimarul îi invită la discuțiile societății civile

Teona Gherasim

S-au împărțit banii la primăriile din județul Iași. Cât a primit Pașcaniul și Târgu Frumos!

Redacția

Primăria Pașcani angajează un economist pe perioadă determinată

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site