RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Guvernul a decis. Cartele pre-pay vor putea fi cumpărate doar pe baza unui act de identitate

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind regimul cartelelor telefonice pre-plătite, care va fi transmis Parlamentului, a anunțat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Potrivit noului act normativ, toţi deţinătorii de cartele telefonice preplătite vor fi obligaţi să se înregistreze cu un act de identitate în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii adoptate de Guvern.

“În calitate de membru al CSAT, vreau să vă spun că astăzi am adoptat în Guvern proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice. În ultima şedinţă a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Ce prevede, în esenţă, acest act normativ: este vorba despre obligaţia deţinătorilor de cartele prepay de a le înregistra, de a depune un act de identitate. Şi, de asemenea, obligaţii pentru operatorii de telefonie mobilă”, a declarat Cazanciuc.

  

Acesta a mai afirmat că la şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele prepay vor fi obligaţi să depună un document de identitate pentru a se înregistra.

Advertisements

“Dacă nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea serviciului până când deţinătorul cartelei va înregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligaţia de informa, de a notifica toţi deţinătorii de cartele prepay cu privire la această obligaţie. Practic, din momentul intrării în vigoare a legii, toţi cei care vor dori să achiziţioneze cartele prepay vor avea obligaţia de a depune un document de identitate. De asemenea, acest lucru va fi valabil şi pentru persoanele juridice, obligaţia de a depune documente de constituire a societăţii. (…) Proiectul de act normativ va merge imediat în Parlament pentru dezbatere”, a mai declarat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

În vara anului trecut, după ce presa a relatat că deputatul PSD Sebastian Ghiţă vrea să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria, informează Mediafax.

El a precizat că nu este vorba de o operaţiune de interceptare, ci de înregistrare. În forma de la acea dată, proiectul prevede că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-platită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.

Advertisements

sursa evz.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Rareș Bogdan cere demiterea conducerii ANRE

Redacția

Iohannis și von der Leyen, despre hubul umanitar din România: ”Va fi foarte complicat, complet funcțional în câteva săptămâni/ Ne bucurăm de tot sprijinul României”

Redacția

Ce a pățit femeia care a pus un bilet pe mormântul părinților lui Putin

Redacția
Încarcă...