Grevă spontană în această dimineaţă în regionala CFR Cluj. Sindicaliştii din partea de infrastructură au oprit lucrul pentru două ore. Sunt nemulţumiţi de faptul că a expirat contractul colectiv de muncă. De cealaltă parte, conducerea CFR spune că protestul încalcă procedurile legale și că ei au propus încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă, dar fără rezultat.
ACTUALIZARE 10.11: 142 de trenuri sunt afectate de greva de la CFR.
ACTUALIZARE 09.30: Mecanicul de locomotivă Liviu Șuteu a declarat că este „foarte nemulțumit” de cum poartă negocierile în numele lor liderii de sindicat.
„Nu poți să pui responsabilitatea unui lăcătuș de revizie, șef de tren, mecanic de locomotivă cu responsabilitatea unui muncitor necalificat care dă cu mătura. Dacă un mecanic doarme, vă dați seama ce ar fi acolo, ar fi o catastrofă, s-ar duce trenul în râpă. Absolut deloc nu sunt reprezentat de lideri și de federație. Negociază pentru ei nu pentru noi. Am încercat (n.red să îi schimbăm) și nu am reușit. De zece ani de zile sunt tot ei la putere, nu putem să facem nimic”, a spus angajatul CFR.
Liviu Șuteu a adăugat că ceea ce își doresc protestatarii este reintroducerea coeficientului de ierarhizare și statutul angajaților.
„Am văzut liderii de sindicat care au intrat pe post și spun că nu suntem mulțumiți de salarii și că vrem să ni se mărească salariile, nu asta vrem noi. Noi dorim să se reintroducă coeficientul K, pe care l-am avut înainte și cu ajutorul liderilor de sindicat și a experților sociali care sunt plătiți cu 5.000 de lei pe lună de administrație și care zic că ne reprezintă pe noi, am pierdut acest coeficient. E un coeficient de ierarhizare în funcție de clasă, care se aplică la salariu minim de economie. Nu e spor, e un coeficient de ierarhizarea claselor. De ce l-am pierdut? Pentru că așa au vrut liderii de sindicat și administrația”, a spus mecanicul de locomotivă.
De asemenea, mecanicul a atras atenția că s-a ajuns în situația în care nu au locomotive să tragă trenurile.
„Am ajuns la ultima picătură, Am văzut o doamnă care vorbea la dumneavoastră la știri că nu poate ajunge de la Cluj la serviciu. Părerea mea e că ar trebui să se mulțumească că încă mai poate merge cu trenul, motivul fiind lipsa pieselor de schimb la locomotivă. Am ajuns noi ca mecanici să ne cumpărăm becuri, șuruburi”, a spus Liviu Șuteu.
ACTUALIZARE 09.20: 145 de trenuri sunt afectate de greva spontană de la CFR. Garniturile fie au întârzieri, fie sunt blocate pe traseu. Este vorba despre patru trenuri din București, 356 din Cluj, 40 la Brașov, 20 la Iași, 22 la Galați, 3 la Craiova și 20 la Timișoara.
ACTUALIZARE 09.06: 81 de trenuri sunt afectate de greva de la CFR. Trenul internațional București-Viena este oprit la Simeria. Protestul a început la 07.00 dimineața, în Cluj, când toate trenurile au fost oprite și de atunci călătorii așteaptă să plece. Este vorba despre greva angajaților la infrastructură, cei care controlează traficul feroviar, astfel că fără ei trenurile nu își pot urma traseul.
Sunt întârzieri de circa 80 de minute, inclusiv la curse importante precum Sighet-Cluj Napoca, București-Cluj, Cluj-Budapesta, Cluj-Teiuș.
Angajații sunt hotărâți să prelungească protestul dacă cererile lor nu primesc răspuns.
Sursa: digi24.ro