NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Gravidele, testate pentru depistarea HIV

Ministerul Sănătăţii (MS) va emite în perioada următoare un ordin prin care testarea femeilor însărcinate pentru depistarea virusului HIV ar putea deveni obligatorie.

 

Această campanie ar putea fi de folos în cazul în care mama este purtătoare a virusului, astfel încât fătul să nu fie infestat. Odată depistată infecţia, gravida beneficiază de profilaxie, pentru ca bebeluşul pe care îl va avea să nu contracteze virusul.

  

În prezent, femeile sunt testate în momentul în care nasc, la fel şi bebeluşul, dar această testare nu este obligatorie. Gravidele nu beneficiază de testare gratuită pentru HIV, iar efectuarea investigaţiilor nu este obligatorie.

Medicii infecţionişti sunt de părere că obligativitatea testării gravidelor ar putea fi de mare ajutor în scăderea numărului de pacienţi infestaţi cu HIV, în particular al celor care contractează virusul pe cale genetică.

Advertisements

„Sunt total de acord şi susţin reacţia MS cu privire la testarea gravidelor pentru depistarea HIV şi consider că această acţiune ar putea preveni apariţia infecţiei la cei mici. Cu toate acestea, nu poate fi garantat faptul că, dacă mama ia medicamentele necesare pentru prevenirea infecţiei, automat copilul este în afara oricărui pericol şi virusul nu se mai transmite“, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, directorul Centrului Regional HIV-SIDA Iaşi.

Medicii ginecologi susţin, de asemenea, decizia MS de a crea o obligativitate în ceea ce priveşte testarea gravidelor pentru depistarea virusului HIV. Specialiştii sunt de părere că, deşi cazurile de transmitere a infecţiei la făt sunt rare, este bine ca această situaţie să fie prevenită.

„În spital nu putem efectua aceste teste, trebuie să trimitem gravidele la un laborator special. Cu toate acestea, noi recomandăm femeilor să meargă să efectueze această analiză. Ar fi bine ca testele să devină obligatorii şi să poată fi realizate chiar în maternităţi“, a spus dr. Răzvan Socolov, directorul medical al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna“ Iaşi.

Advertisements

SURSA FLACARA IASULUI

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Apa potabilă sistată în comuna Cristeşti

Ema Roman

O studenta din Iasi are nevoie urgenta de ajutor!

Redacția

Oficial! Românii vor putea cere în instanță mărirea pensiilor

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site