NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Grădiniţa de pe Youtube, o invenţie a două educatoare din Iaşi

„Grădiniţa online“ se promovează în România, dar şi în America, Rusia, Italia, Spania, Portugalia şi Ţările Arabe.

Mutarea învăţământului în mediul online ca urmare a pandemiei COVID-19 reprezintă o provocare pentru sistemul de educaţie preşcolară. De cele mai multe ori, copiilor le este dificil să se concentreze asupra unei activităţi, cu precădere atunci când vine vorba despre o sarcină şcolară. Plecând de la acest aspect, două educatoare din Iaşi au dezvoltat un canal educativ pe YouTube, unde activităţile pe care le propun copiilor oferă o doză semnificativă de învăţare şi divertisment, informaţiile fiind prezentate celor mici într-un mod uşor de înţeles.

„Grădiniţa online“ include zeci de clipuri extrem de interesante, fiind bazate pe dezvoltarea motricităţii fine, a creativităţii şi a logicii copiilor, fiind un proiect unicat atât pe plan local, cât şi naţional. În numai o lună, comunităţii de pe YouTube i s-a alăturat 900 de oameni. Clipurile create de cele două ieşence au, în unele zile, şi câte 5.000 de vizualizări. „Grădiniţa online“ se promovează în România, dar şi în America, Rusia, Italia, Spania, Portugalia şi Ţările Arabe.

„Abordăm lucruri foarte interesante“

Otilia Jalbă şi Marciana Condurache sunt două surori din judeţul Iaşi care lucrează în învăţământ de 15 ani. Odată cu izolarea impusă de noul coronavirus, educatoarele au dorit să rămână aproape de copiii lor, astfel că s-au gândit încă din primele zile de carantină să creeze şi să le trimită câteva materiale personalizate, să nu le copieze de pe alte site-uri de specialitate.

„Am început, astfel, să filmăm diferite activităţi pentru grădiniţă. Copiii pe care îi avem în grijă provin din familii monoparentale şi au nevoie de o atenţie sporită, iar din acest motiv le-am făcut aceste clipuri. Din primele săptămâni s-au adunat foarte mulţi abonaţi, în momentul de faţă numărul lor ajungând la 900, fiind zile în care avem şi câte 5.000 de vizualizări. Toate acestea se întâmplă, credem noi, datorită faptului că abordăm lucruri foarte interesante“, ne-a povestit Otilia Jalbă.

Cum învaţă prichindeii

Chiar dacă sunt cadre didactice cu dublă specializare – învăţător/educator -, activităţile pe care le prezintă în clipuri se adresează copiilor de grădiniţă, de la grupa mică la grupa pregătitoare.

„Bineînţeles, jocurile pot fi făcute şi de copiii din clasele primare. Filmele sunt promovate pe diferite canale de socializare şi de părinţi, şi de profesori. Canalul nostru de YouTube se promovează atât în România, cât şi în America, Rusia, Italia, Spania, Portugalia şi Ţările Arabe. Chiar zilele trecute am fost contactaţi de un site de specialitate din Rusia care ne-a propus o colaborare. Aceştia doresc să încarce clipurile pe care noi le facem pe site-ul lor, pentru a avea cât mai multe idei de activităţi cadrele didactice din Rusia. „Grădiniţa online“ este un proiect unicat în Iaşi, şi, dacă nu greşesc, singurul din ţară“, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ Marciana Condurache.

Copiii învaţă prin imitare, explorare şi experienţe, iar activităţile propuse pe canalul lor de YouTube permit practicarea acestora într-o modalitate naturală şi în acelaşi timp atractivă, consideră iniţiatoarele proiectului.

„Ţinem astfel vie curiozitatea copilului şi dorinţa lui de cunoaştere“, a accentuat Otilia Jalbă.

Intenţionează să introducă noi subiecte şi interese prin intermediul poveştilor vizuale, iar peste 10 zile copiii vor putea urmări spectacole de teatru cu păpuşi. Totul pe canalul lor de YouTube.

ZIARUL DE IASI

loading...
Advertisements

Related posts

„Cuza“: Mai multe locuri fără taxă la Biologie, Psihologie şi Filosofie, mai puţine la Informatică. Oferta Universităţii „Cuza“ pentru admiterea din vară

Redacția

Examen de Certificare a Calificării Absolvenților Învățământului Liceal, Filiera Tehnologică, la Colegiul Unirea

Redacția

Primăria continuă să nu achite plata pentru gardienii ce păzesc școlile. La „Sadoveanu” și „Unirea” buni de plată sunt părinții!

Răzvan Grecu
Încarcă...