NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Forfotă la Iași, înainte de cel mai mare pelerinaj religios din România

Si pentru acest an, preotii au ales vesminte speciale pentru cuvioasa Parascheva. Hainele sfinte, cu broderie speciala, vor fi schimbare de mai multe ori, iar preotii spun ca moastele sunt imbracate dupa ritualuri bisericesti bine scrise, la care iau parte doar cativa preoti din Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Intre timp, aproape 90 la sută din spatiile de cazare din județ au fost rezervate pentru perioada hramului.

 

Hainele sfinte ale cuvioasei Parascheva au fost cusute cu multa migala, post si rugaciune, inainte de hram. Ritualul dupa care moastele sunt invelite in haine este un sacru, care se desfasoara cu usile inchise si la care participa cativa preoti ai Mitropoliei.

Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Mitropolia Moldovei si Bucovinei: „Anul acesta, din ce am aflat stiu ca s-au pregatit vreo 5 vesminte ale Sfintei Cuvioasa Parascheva. Doua dintre vesminte au fost lucrate mai din vreme iar inca doua cel putin sunt in lucru la maicute, vor fi aduse zilele urmatoare si puse la racla Sfintei Cuvioasa Parascheva. Una dintre familiile care au mare vlaga la Sfanta Cuvioasa Parascheva, familia Bustei din Bucuresti, cei care de 16 ani de zile impodobesc baldachinul de afara, cu flori frumoase, s-au hotarat ca pentru prima data sa aduca si un vesmant”.

Preotii spun ca Sfinta Parascheva poarta un sigiliu si un vesmint care nu se dau jos niciodata si care poarta blestemul lui Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam, si anume:  “blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Dupa ce moastele sunt invelite in straie noi, preotii trec in condica Mitropoliei daca sigiliul este intact sau deteriorat.
Deși pelerinajul incepe pe 11 oct, locurile de cazare au fost deja rezervate de turiști. Gradul de ocupare este de 90 la sută, spun hotelierii.

Iar preturile au crescut, in aceasta perioada, cu pina la 30 la sută.  Moastele Sfintei Parascheva se afla la Iasi de aproape 400 de ani si au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Istoria spune ca, initial, racla a fost asezata in biserica Trei Ierarhi, aflata la o distanta de citiva metri de Mitropolie.

In anul 1888, dupa slujba de vecernie, a ramas aprinsa o luminare din sfesnicul de linga racla. Peste noapte, sfesnicul a ars, iar focul s-a intins la catafalcul pe care se afla racla.

In urma incendiului, doar moastele au ramas neatinse. Astazi, milioane de credinciosi se roaga la racla sfinta. Anul trecut, pe sub baldachinul de flori au trecut peste 200 de mii de pelerini.

Hramul Sf Parascheva are loc în perioada 11-15 oct, la Iași.

sursa www.telem.ro

 

loading...
Advertisements

Related posts

LISTA țărilor din “zona verde” intrată în vigoare de marţi. Cine vine din aceste state nu stă în carantină

Redacția

Românii ar putea fi chemați la referendum pentru a alege între republică sau monarhie

Redacția

E.ON donează laptopuri copiilor fără posibilități să participe la “școala online”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site