NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Filmare rară, cu primul concurs de breakdance din România, organizat la Iaşi în ’83. Cum arătau şi se mişcau „bunicii” hip-hop-ului românesc (VIDEO)

La începutul anilor 1980, breakdance-ul devenise un fenomen naţional în România, iar evenimentul organizat la Iaşi, în disccoteca Club CH, a stârnit un interes uriaş. Organizatorul primului concurs naţional de breakdance din România a fost DJ-ul ieşean Sorin Lupaşcu, iar evenimentul a avut loc în discoteca Club CH, din complexul studenţesc Tudor Vladimirescu, o discotecă care căpătase deja notorietate naţională în rândul tinerilor pasionaţi de dans din România. Co-organizator a fost un alt pasionat de muzică implicat, Nicu Secăreanu.

Potrivit acestora, concursul de la Iaşi a adunat participanţi din Iaşi, Piatra Neamţ, Vaslui, Galaţi şi Bacău, iar din cauza sutelor de spectatori care „au inundat” discoteca, mai multe geamuri ale incintei s-au spart. Ulterior momentului „Iaşi 1983”, concursurile de breakdance s-au răspândit în toată România.

Un an mai târziu, în 1984, avea să fie organizat la Iaşi un nou festival naţional, dar s-a ales pentru găzduire Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, datorită spaţiului mult mai generos. La acest festival, au participat peste 100 de concurenţi, un alt record pentru acea dată. Printre participanţi s-a numărat şi Tazz, fost component al trupei Simplu.

  

Filmarea primului concurs naţional de breakdance, din Club CH, a fost realizată cu o cameră VHS, care aparţinea unui student străin. Eu nu aveam aşa ceva. Întâmplarea a făcut să fiu în mijlocul evenimentelor şi să pot organiza primele concursuri din România. Pe atunci Iaşiul avea supremaţia. A deţinut-o mulţi ani, cel puţin la grupuri, unde Quasar rupea tot„, spune Sorin Lupescu, pe pagina de Youtube unde a fost postat video-ul.

Cea mai căutată discotecă a anilor ’80 din Iaşi, Club CH, DJ a fost, de la înfiinţare şi pînă la desfiinţare, adică din 1980 pînă în 1991, Sorin Lupascu. În acea discotecă au debutat artiştii Alină Mavrodin (cîştigătoare a Festivalului Mamaia 1986), folkistul Dan Vâna, au dat spectacole Divertis, Grup ARH sau Ne-am Ars Amatoria, au repetat numeroase trupe de rock şi folk, au fost sute de seri organizate de studenţi, au fost serile Revistei Cronică de Top Românesc, au cîntat marile trupe studenţeşti ale momentului, gen Celelalte Cuvinte sau Kappa Aproape că nu există student din perioadă 1980 -1991care să fi făcut facultatea la Iaşi şi să nu fi dansat măcar o data în Club CH.

{youtube}uuMZ3ae2-kE{/youtube}

sursa: Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Vârstnicii au luat cu asalt Casa de Pensii

Redacția

Iașul pierde din start cursa finanțării unui tren metropolitan sau a unui metrou

Redacția

Platforme pentru verificarea tonajului vor fi amenajate în județul Iași. Două dintre ele în zona Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site