RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Costel Corduneanu, trofeu într-un dosar-fiasco. Condamnare de râsul lumii

Cunoscutul lider interlop ieşean Costel Corduneanu, trofeu într-un dosar-fiasco al Justiţiei române, pentru care s-au cheltuit din banii dumneavoastră peste 2 milioane de lei. Praf şi pulbere s-a ales ieri, la Cluj, de dosarul etalon al DIICOT împotriva crimei organizate din Iaşi. Majoritatea membrilor clanului Corduneanu au scăpat definitiv de acuzaţiile penale, fie prin achitare, fie prin prescripţie. Doar 3 dintre cei 27 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv, printre aceştia aflânduse şi Costel Corduneanu, cel mai mare dintre fraţi. Prezentat de DIICOT ca un lider al lumii interlope române, extrem de influent şi de temut, Costel a fost condamnat pentru o banalitate: a spionat laptopul fostei soţii, pe care o bănuia de activităţii imorale. Ieri, el a râs în nas poliţiştilor, mergând să se predea înainte chiar ca mandatul de executare să vină de la instanţă. Până la Crăciun, Costel poate fi înapoi acasă, el executând deja aproape jumătate din pedeapsă, cât a stat în arest. Sentinţa de ieri vine la capătul unui proces care s-a întins pe un deceniu, iar motivarea va trebui, probabil, inclusă în programa Institutului Naţional al Magistraturii, la capitolul „AŞA NU“.

Cel mai amplu proces împotriva unei reţele de crimă organizată din Europa a avut loc, acum aproximativ trei decenii, în Italia. Atunci, italienii au construit o închisoare specială pentru mafioţii din Cosa Nostra, 475 dintre ei fiind inculpaţi şi 338 condamnaţi la un total de 2.665 de ani de închisoare. Acel „maxi-proces“, cum este el cunoscut astăzi, a durat aproximativ şase ani, din 1986 până în 1992, şi a pus capăt perioadei de glorie a celebrului sindicat de crimă organizată Cosa Nostra. Ieri, Cluj, după un deceniu de procese şi mai mult de atât de la descinderi făcute cu elicopterele, justiţia românească a pus punct unui simulacru de „maxi-proces“ românesc, la finele căruia cei mai periculoşi interlopi din Moldova ar fi trebuit să fie pedepsiţi.

Costel, din lider de clan, trofeu?

24 dintre cele 27 de persoane inculpate în dosarului Cordunenilor răsuflă, de ieri, uşurate. Curtea de Apel Cluj a constatat că principalele infracţiuni pentru care fraţii Corduneanu şi aşa-zişii lor locotenenţi au fost incriminaţi fie nu au fost probate, fie s-au prescris. Astfel, tandemul achitare-prescriere i-a scăpat de acuzaţii pe cei mai cunoscuţi dintre fraţii Corduneanu: Vasilică, Gelu, Petronela, Bogdan sau Adrian. Singurul din familie condamnat este Marian Simion Corduneanu, care a fost condamnat la 5 ani pentru o faptă care nu a „apucat“ să se prescrie. El este cel mai mic dintre fraţi.

  

„Este o soluţie bună, care însă a fost obţinută după ani întregi de muncă, documentare şi argumentare. În ceea ce priveşte soluţia pronunţată cu privire la inculpata Corduneanu Petronela – achitare pentru spălare de bani şi schimbare de încadrare juridică din tâlharie în furt – este una corectă, în sfârşit instanţa a analizat argumentele prezentate de noi“, ne-a spus Anca Drăgoi, avocata a şapte dintre acuzaţi.

Lista scurtă a condamnaţilor îi mai include pe Vasile Ursariu (5 ani), dar şi pe cel denumit de anchetatori liderul clanului Corduneanu. Costel Corduneanu a primit 3 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni care, de regulă, sunt judecate de instanţele locale. El a fost găsit vinovat de infracţiuni informatice, mai exact pentru că a plătit un hacker să îi spioneze laptopul fostei neveste, pentru a descoperi dacă aceasta face sau nu videochat.

„Este o soluţie echitabilă, pentru care am muncit ani buni! Având în vedere faptul că domnul Corduneanu are executată o mare parte din pedeapsă în arest preventiv, va mai executa câteva luni şi va fi eliberat!“, a spus avocatul Robert Amuntencei.

Costel Corduneanu a stat în arest preventiv în acest dosar 1 an şi 3 luni, ceea ce înseamnă că poate cere eliberarea condiţionată înainte de Crăciun. Anul acesta.

Care erau acuzaţiile

Decizia de ieri vine după ce, în 2016, Tribunalul Maramureş stabilea pedepse la închisoare pentru 25 dintre cei 27 de inculpaţi. Costel Corduneanu primea, atunci, 8 ani de închisoare, în timp ce Vasile Călin, de pildă, era condamnat la 10 ani de închisoare, Bogdan Corduneanu la 3 ani de închisoare, Petronela Corduneanu la 5 ani de închisoare, Adrian Corduneanu la 3 ani de închisoare sau Simon Corduneanu la 10 ani de închisoare. Şi alte persoane erau condamnate atunci, însă niciuna pentru infracţiunea de grup infracţional organizat, cea mai importantă imputată membrilor clanului.

Dosarul Cordunenilor a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. În timpul procesului, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eliberaţi din arest preventiv şi s-au întors acasă la Iaşi. Cordunenii au fost acuzaţi că s-au organizat pe paliere şi au derulat o „vastă activitatea infracţională, de la şantaj, furturi, infracţiuni imobiliare sau bancare, înşelăciune etc.“.

Numai reţeaua de hoţi din Europa, întinsă în peste 30 de ţări din Europa, ar fi adus clanului sute de mii de euro, potrivit procurorilor. De menţionat că procurorii DIICOT au primit sprijin inclusiv din partea FBI în instrumentarea acestui dosar.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Salvaţi Copiii: Număr uriaş de fete sub 15 ani care devin mame

Redacția

Firmele din județul Iași, din topul naţional al performanţei. 40 sunt pe primul loc, pe domeniul lor de activitate

Redacția

Omicron în județul Iaşi: un stadiu foarte periculos. S-a inversat un trend

Redacția
Încarcă...