RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

“Festivalul de datini și obiceiuri românești” la Heleșteni

Două zile de promovare a turismului rural în comuna Heleșteni. „Festivalul de datini și obiceiuri românești”, ediția a II-a a adunat în același loc zeci de negustori și sute de participanți: Expoziții de artă populară, spectacole folclorice, premierea cuplurilor de aur, Fanfara 10 Prăjini, dar și multe alte surprize.

 

În curtea Primăriei s-a dat un adevărat spectacol multicultural care a adunat pe toți fiii satului. De asemenea, stadionul a găzduit restul activităților propuse pentru acest festival. La eveniment au participat și oficialități locale care au luat dreptul la cuvânt rând pe rând.

  

“Vreau să vă mulțumesc pentru votul de încredere pe care mi l-ați acordat în vară. Mă obligă să muncesc mult mai mult, sper să nu vă dezamăgesc”, a spus primarul din Heleșteni.

“Am venit cu mare bucurie la întâlnirea cu dumneavoastră. Când aud de comuna Heleșteni, îmi trezezește amintiri. Aici vin de când eram tinerel, cu diverse treburi pe care a trebuit să le rezolv ca urmare a funcțiilor pe care le-am avut la nivel județean. Eu și domnul Hîra suntem colegi, și îmi face mare cinste să îl revăd. Privesc atent la activitatea lui. Aș vrea să felicit și primarul și consilierii locali pentru consecvența de care dau dovadă pentru organizarea zilelor comunei și a acestui festival”, a declarat Victorel Lupu. 

“Mă bucur că și în acest an am venit să văd cum domnul primar organizează sărbătoarea comunei”, a spus senatorul Sorin Lazăr.

“În ultimii ani, la Heleșteni au reînviat aceste tradiții și este un lucru bun pentru comunitate. Se poate și într-o localitate cu mai puțină faimă. Dacă se vrea, se realizează lucruri frumoase, au fost cuvintele lui Adrian Ardeleanu, director Centrul Cultural Județean pentru promovarea culturii.

În cadrul expoziției au fost premiate cele mai impresionante picturi ale copiilor prezenți, iar patru cupluri care și-au jurat iubirea în urmă cu 50 de ani au fost aplaudați la scenă deschisă. Aceștia au primit plachete, flori și premii în bani.

Vizitatorii au intrat în contact cu obiceiurile din zona comunei Heleșteni, care cuprinde o serie de tradiţii şi obiceiuri, multe din ele păstrate şi în zilele noastre.

Nu a lipsit din cadrul acestui eveniment șezătoarea Sipetul Bunicii, urmată de binecunoscuta Hora a Satului. Fanfara 10 Prăjini, o trupă din Centrul Cultural Cernăuți și artiștii locali au binedispus audiența.

 

 

 

Related posts

Diplomă de merit pentru Ansamblul ”Rapsozii Siretului” Pașcani oferită de Consiliul Județean și Primăria Iași

Redacția

Proconsul și finaliștii iUmor vin în Pașcani. Urmează două weekenduri de petreceri

Teona Gherasim

511 elemente de muniţie descoperite în județul Iași. O parte dintre ele la Boureni și Stolniceni Prăjescu

Redacția
Încarcă...