NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Femeile ar putea munci până la 65 de ani, conform unui proiect de lege al Ministerului Muncii

Femeile ar putea fi obligate să muncească până la 65 de ani pentru a ieşi la pensie, iar stagiul minim de cotizare ar putea creşte de la 13 ani, cât e în prezent, la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, reiese dintr-un proiect de lege lansat, marţi, în consultare publică, de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Proiectul vizează modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

„Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestor vârste se realizează prin creşterea graduală a vârstelor standard de pensionare, în raport cu data naşterii. Ca urmare, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor va creşte de la 64 de ani la 65 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, până în anul 2030”, se arată în proiectul de lege.

  

De asemenea, în proiectul de lege este reglementată creşterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

„În intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va creşte de la 13 ani la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o creştere graduală. În intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, stagiul complet de cotizare pentru femei va creşte de la 28 de ani la 30 de ani, iar pentru bărbaţi de la 33 de ani la 35 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani, până în anul 2030”, se precizează în documentul citat.

Potrivit expunerii de motive care însoţeşte proiectul de lege, egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei şi bărbaţi se circumscrie Recomandărilor de ţară ale Comisiei Europene transmise României, în contextul unei societăţi cu o populaţie îmbătrânită, care afectează sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii.

„Procesul progresiv de îmbătrânire a populaţiei determină sporirea ponderii beneficiarilor de pensii în totalul populaţiei, acest fenomen contribuind în mod semnificativ la majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat. Ca urmare, reforma sistemului de pensii prin creşterea vârstelor de pensionare este importantă pentru restabilirea încrederii în finanţele publice şi, totodată, pentru asigurarea unor pensii adecvate şi viabile pe termen lung prin participarea mai activă pe piaţa forţei de muncă a femeilor şi bărbaţilor pe parcursul întregii vieţi”, se spune în expunerea de motive.

(Sursa: Agerpres)

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Elevii cer anularea examenului de bacalaureat și promovarea acestuia pe baza mediilor obținute în ultimii ani de studiu!

Redacția

Suceveancă bătută crunt de soţ, după ce femeia s-a îmbătat şi i-a vorbit urât. Fetiţa lor de 10 ani a sunat la 112

Redacția

O femeie a murit, iar alte două sunt grav rănite, după un accident, în județul Neamț

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site