RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

EXCLUSIV: Condamnări și achitări în cazul polițiștilor care au bătut în 2013 doi tineri din Pașcani

Judecătorii Tribunalului Iași au decis astăzi să condamne la închisoare un jandarm, un polițist și un polițist local pentru că în anul 2013 aceștia au bătut doi tineri din Pașcani. Aceeași instanță a achitat, tot astăzi, pentru aceleași acuzații alți trei polițiști locali.

Astfel, jandarmul în rezervă Mihai Chiriac a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă împotriva lui Paul Axinte și Dorin Ghioc, polițistul Petru Cîtea la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru aceleași fapte și polițistul local Ionuț Toma a primit un an de închisoare, tot cu suspendare, pentru purtare abuzivă împotriva lui Dorin Ghioc.

Instanța a mai stabilit ca victimele celor trei să primească despăgubiri de 24.000 de lei de la agresori.

În schimb, polițiștii locali Dănuţ Gorcioaia, Dan Constantin Bîrzu şi Dănuţ Gavril au fost achitați, judecătorii considerând că aceștia nu au luat parte la faptele incriminate de procurori.

  

Care au fost acuzaţiile

Paul Axinte şi Dorin Ghioc, ambii din municipiul Paşcani,  ar fi fost bătuţi în sediul Poliţiei din Paşcani în aceeaşi noapte, reiese din rechizitoriu. Potrivit actului de acuzare, în noaptea de 19 spre 20 iulie 2013, poliţistul, jandarmul şi cei patru poliţişti locali formau o echipă mixtă de intervenţie. Imediat după miezul nopţii, Petru Cîtea şi Mihai Chiriac, în timp ce patrulau pe strada Ştefan cel Mare, au observat un grup de tineri care tulbura ordinea şi liniştea publică.

Una dintre persoane a refuzat să se legitimeze şi a devenit violentă verbal şi fizic (gesticula din mâini), motiv pentru care a fost încătuşată şi dusă cu mâinile la spate la Poliţie. Când urca scările din sediu, unul dintre poliţişti i-a pus piedică, iar victima a căzut pe burtă, fiind încătuşată.

„Persoana vătămată Axinte Paul menţionează că a primit mai multe lovituri cu picioarele peste corp din partea agenţilor de ordine, iar la un moment dat inculpatul Cîtea Petru i-a pus genunchiul pe spate pentru imobilizare şi alt organ de ordine i-a pus piciorul în zona fundului, cei prezenţi aplicându-i mai multe lovituri cu bastoanele peste spate şi fund“, se arată în rechizitoriu, în acelaşi document se precizează că bătaia ar fi durat în jur de 15-20 de minute.

Paul Axinte a povestit pentru NewsPascani.com toată întâmplarea

Imediat după încheierea meciului de fotbal dintre Timișoara și Dinamo (noaptea de 19 spre 20 iulie 2013)mai mulți tineri au ieșit dintr-un local, unde vizionaseră partida, și s-au deplasat către case. Pe drum aceștia au fost dispersați de o patrulă mixtă de polițiști municipali și locali, iar unul dintre aceștia, care s-a așezat pe o bancă să fumeze o țigară, a avut ghinionul să cunoască partea  dură a brațului legii.

Paul Axinte susține că nu a avut cartea de identitate la el pentru a se legitima în fața oamenilor legii, însă le-a dat acestora toate detaliile necesare pentru a fi identificat. După ce acestea au fost confirmate prin stație, tânărul susține că a refuzat să părăsească banca pe care stătea deoarece dorea să-și termine țigara: „Le-am spus că vreau să fumez și că nu pot face acest lucru în casă. Eram singur pe o bancă, nu încurcam pe nimeni. Le-am cerut agenților să se legitimeze și ei. Unul a spus: hai să-i dăm o amendă de aia cum știm noi. Imediat mi-au pus cătușele și m-au dus în sediul Poliției unde m-au bătut 40 de minute. Mi-au pus piedică, m-au trântit pe podea și m-au bătut cu bastoanele” a povestit victima.

Imediat după ce a fost eliberat din sediul Poliției, Axinte s-a întâlnit cu prieten de-al său, Doru Ghioc, care a încercat să-i acorde primul ajutor. În dreptul parcului din spatele cofetăriei Riama, polițiștii au apărut din nou și l-au încătușat de data aceasta pe Doru Ghioc pe care l-au dus în sediul Poliției unde l-au bătut și pe acesta.

Varianta acestuia a fost contrazisă de șeful Poliției Locale Pașcani, Vasile Avasiloaie, care susține că cei doi au fost încătușați în zone diferite ale municipiului: Paul Axinte în zona deal, pe banca din fața blocului T8 și Doru Ghioc în zona vale, în parcul din spatele cofetăriei Riama. Mai mult, acesta spune că intervenția  polițiștilor locali a fost făcută la solicitarea polițiștilor municipali.

Din cauza durerilor, Ghioc nu a putut merge pe jos, fiind transportat pe targă la spital. Acesta a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale.  În timpul anchetei, niciunul dintre inculpaţi nu a recunoscut faptele. Petru Cîtea, care mai este acuzat de purtare abuzivă într-un alt dosar, s-a prevalat de dreptul la tăcere.

„Poliția Locală a intervenit la solicitarea colegilor de la municipală care aveau nevoie să disperseze un grup de 11 tineri. Paul Axinte a fost imobilizat și transportat la Poliția municipală Pașcani deoarece se manifesta violent. Doru Ghioc a fost reținut după ce a fost înregistrat pe camerele de supraveghere la bustul gol fluturând în mână un băț în dreptul unor copii pe bicicletă”, a spus Vasile Avasiloaie, șeful Poliției Locale Pașcani.

Cei doi tineri au depus plângeri penale împotriva polițiștior care i-au bătut, pe care le-au probat cu certificate medicale emise de IML Iași.

Procurorii au suspiciunea şi că s-ar fi falsificat o serie de înscrisuri pentru a justifica folosirea forţei şi a mijloacelor din dotare, pentru această faptă fiind disjunse cercetările.

Related posts

Tânăra incendiată de soţ a murit după o săptămână de chin

Redacția

A fost băgat un an după gratii pentru că şi-a bătut nevasta

Redacția

Șoferul de camion care o făcea pe zmeul agresiv în traficul ieșean, tras pe dreapta pentru 90 de zile

Redacția
Încarcă...