RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Internațional

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Invadarea Ucrainei de armata Rusiei lui Putin a stârnit, inițial, o teamă justificată în Republica Moldova. Dar, când trupele Moscovei nu au reușit să ajungă în regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei, anxietatea a făcut loc încrederii, notează jurnalista Galiya Ibragimova, care analizează transformarea politică a statelor din Asia Centrală și din Europa de Est. 

Moldova, consideră Galiya Ibragimova, vede acum o oportunitate istorică de a pune capăt unui conflict de lungă durată și de a reintegra Transnistria.

Obstacolele sunt însă descurajante, iar succesul este departe de a fi garantat.

„Mai presus de toate, războiul a schimbat radical averea economică a Transnistriei. Până când Moscova a trimis tancuri peste graniță în februarie 2022, Ucraina a reprezentat aproximativ un sfert din comerțul transnistrean.

  

În plus, contrabanda, estimată la sute de milioane de dolari, a circulat în Transnistria prin portul de la Marea Neagră, Odesa.

În urma invaziei, însă, Ucraina și-a închis granița cu Transnistria, care găzduiește 1.500 de militari ruși, din motive de securitate națională. În consecință, comerțul dintre Kiev și Tiraspol s-a contractat brusc, tăind Transnistria de la fluxurile de venituri – legale și ilegale.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Moscova se confruntă cu cele mai abundente ninsori, la început de iarnă, din ultimii 72 de ani

Redacția

Și-a convins soțul, sora și copiii să se arunce de la etajul ȘAPTE! Femeia, adeptă a teoriilor conspiraționiste

Redacția

Americanii sunt pregătiți să furnizeze armament Republicii Moldova, în cazul în care Chișinăul o va cere

Redacția
Încarcă...