NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Elevii de clasa I vor învăța după vechile manuale

Noile manuale şcolare pentru clasa I vor fi gata la… sfârşitul anului şcolar. Aceasta este concluzia editurilor care aşteaptă de ceva timp ca această acţiune să devină o prioritate pentru Ministerul Educaţiei. În schimb, metodologia nouă pentru manualele destinate primei clase şcolare a fost întârziată până acum de două ori, ultimul termen fiind 1 iunie.

 

 Elevii care se pregătesc să intre în clasa I vor învăţa după vechile manuale şcolare. Problema majoră este că în cărţi se reia o parte din materia pe care bobocii au aflat-o deja în clasa pregătitoare. Manualele-pilot ar fi trebuit să fie gata începând din luna noiembrie, dar situaţia a fost ignorată de Ministerul Educaţiei, aşa că ele ar putea fi terminate abia în martie.

  

„A rămas în dezbatere publică. Probabil la începutul lui septembrie. Există deja nişte termene care sunt stabilite prin această metodologie”, a spus Ștefania Duminica, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar.

După calendarul aprobat de minister, editurile ar fi trebuit să lucreze de o lună la noile manuale. Numai că metodologia în forma finală ar putea aduce schimbări majore faţă de draft-ul prezentat în luna mai, astfel că vor rezulta costurile diferite de producţie, care vor fi mari. 

„Producţia unui manual costă între 10.000 şi 15.000 de dolari, în funcţie de dificultatea manualului. Deci este o investiţie pe care editorul o face înainte de orice”, a explicat Mario De Mezzo, președintele Uniunii Editorilor din România.

Dacă vorbim despre manualele digitale, aici lucrurile devin neclare în condiţiile în care acestea ar trebui să fie sub forma unor fişiere audio-video de ordinul sutelor. „Ai nevoie de actori sau cel puţin de voce, ai nevoie de filmare, ai nevoie de montare”, a subliniat Paul Balogh, specialist în e-bookuri.

Reprezentanţii editurilor acuză Ministerul Educaţiei că are interes să sprijine celor două mari firme de software din piaţa românească. Editurilor li s-a impus obligativitatea de a prezenta din start atât manualele în forma printată cât şi în varianta digitală.

Chiar dacă manualele digitale ar deveni realitate, potrivit specificaţiilor Microsoft ele nu ar putea rula pe calculatoarele mult prea vechi din şcolile româneşti.

sursa stirile digi.24

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Ziua porților deschise la Școala Specială Pașcani

Redacția

Schimbari MAJORE pentru cei ce dau BAC-ul anul viitor. Vezi CALENDARUL

Redacția

Elevii, testaţi pentru a-şi menţine locul la profesională

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site