RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

e-Factura: ai cumpărat ceva de la un furnizor și nu a introdus factura în sistem? Ghinion! Chiar dacă nu o înregistrezi, tot nu e bine

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

De la 1 iulie se schimbă lucrurile în privința sancțiunilor la e-Factura. O problemă mare va fi pentru firmele sau persoanele fizice care primesc o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează. Atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.

Totuși, dacă firma a făcut acea cheltuială, trebuie totuși înregistrată în contabilitate.

  

Pe această temă a vorbit Cristian Rapcencu, lect. Univ. dr. la Departamentul de Contabilitate ASE București și managing partner noutățifiscale.ro, într-o conferință organizată de Smartbill.

„Problema mare este la cumpărător. Dacă furnizorul nu declară factura în acel sistem și tu, cumpărătorul, primești acea factură în format clasic (te duci la un magazin și ți se printează factura ori ți se dă pe email) și o înregistrezi în contabilitatea firmei, legislația spune că ești pasibil de amendă de 15% din valaorea facturii”, a amintit el.

În opinia sa, cumpărătorul nu are nicio vină că furnizorul e neserios sau a uitat. În cazul unui control riști această amendă de 15%: „De ce ai înregistrat-o în contabilitate dacă n-ai găsit-o în sistemul e-Factura?”

„Înțeleg ca amenda să fie primită de furnizori pentru că obligația să trimită factura este la ei.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Cîţu: Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic/ Niciun răspuns nu cred că e suficient de aspru pentru atrocităţile făcute Ucrainei

Redacția

Șeful ANAF nu ar refuza funcția de ministru al Finanțelor. Ce CV are Lucian Heiuș

Redacția

Rafila: „Ar trebui să ne aşezăm toţi la masă şi să mergem cu o majoritate la preşedintele Iohannis. Nu se poate să tot încercăm astfel de experimente”

Redacția
Încarcă...