RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

După fondul clasei vine fondul şcolii. Nu poate fi interzis pentru că oficial nu există

Banii ceruţi la şcoală la începutul fiecărui an dau dureri de cap multor părinţi care nu au posibilităţi financiare şi nici obligaţia de a face treaba ministerului.

Pe lângă caiete speciale, culegeri, fondul clasei, jucării sau alte rechizite în cazul claselor preşcolare, la şcoală li se mai cer acestora şi bani pentru fondul şcolii. Situaţii în care elevii sunt ameninţaţi cu notă scăzută la purtare în cazul în care nu adus banii pentru fondul şcolii nu ne sunt străine. Dintr-un gest benevol, unele şcoli româneşti transformă fondul şcolii într-un coşmar.

În această direcţie, elevii din ţară, reprezentaţi de consiliul Naţio­nal al Elevilor cer interzicerea acestuia, pe motiv că încurajează statul să nu dea bani pentru Educaţie, pe principiul că merge şi aşa, oricum se face treaba la clasă cu banii părin­ţilor. Cei de la Consiliul Elevilor au propus ca în noua Lege a Educaţiei cei care cer bani dar şi cei care dau pentru fondul şcolii să fie sancţionaţi. Aceştia refuză să mai plătească fondul şcolii întrucât consideră că acesta dăunează învăţământului.

  

„Statul să spună că învăţământul gratuit în România nu este cea mai bună soluţie“

Fondul clasei şi fondul şcolii sunt, de zeci de ani, practici extrem de răspândite în Ro­mânia. Reprezentanţii învăţământului preuniversitar din judeţul Iaşi spun că este normal ca părinţii să vină cu idei, să pună flori în clasă, să înfrumuseţeze spaţiul unde învaţă copiii lor, însă nu într-atât încât aceştia să vină de acasă cu bani pentru mobilă ori alte pretenţii ale diriginţilor.

Pornind de la faptul că România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte investiţia în educaţie, sindicaliştii din învăţă­mântul ieşean afirmă că: „Eu personal sunt pentru scoaterea fondului şcolii, însă nu cred că lucrul acesta se poate face, care ar fi forma legală? Fondul şcolii a făcut, din păcate, să compenseze lipsa de implicare a statului român. Până în 2007, fondul era binevenit. În momentul de faţă credem că sunt resurse suficiente pentru ca statul român să-şi asume responsabilitatea şi să subvenţioneze învăţă­mântul cu sumele de bani necesare. Poate că ar trebui interzis, mi s-ar părea o manieră mai cinstită ca statul să spună: „Dom’le, nu vrem, nu putem“ şi atunci să spună că învăţământul gratuit în România nu este cea mai bună soluţie şi că cofinanţarea ar merge mai bine!“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţă­mântul Preuniversitar

„Fondul şcolii e mai mult o formă de solidaritate“

Pe de altă parte, o scoatere definitivă a fondului şcolii nu este neapărat o soluţie, deoarece acesta ar putea lua o altă formă. Părinţii pot face donaţii şcolii sau pot colecta banii prin consi­liul părinţilor, printr-o hotărâre care obligă minoritatea să se supună majorităţii. Şi în acest caz, elevii ar putea fi obligaţi în continuare să dea acei bani ceruţi pentru şcoală. Dascălii recunosc însă că această obişnuinţă nu este tocmai cea mai bună dovadă de moralitate, mai ales în şcoli, unde copilul ar trebui să înveţe valorile fundamentale ale vieţii. Dacă se poate interzice sau nu prin lege fondul şcolii, ne explică reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.

„Prin lege nu cred, dar poate fi mai fermă prevederea. Fondul şcolii reprezintă o problemă cu conotaţie negativă deoarece dintr-o bună intenţie s-a ajuns la excese. S-a trecut de la o contribuţie benevolă la impuneri. Fondul şcolii e mai mult o formă de solidaritate a familiei faţă de şcoală, el trebuie să fie o contribuţie decentă. Vorbim de o cutumă care ar trebui totuşi să rămână în trecut, iar iniţiativele părinţilor să ia forma unor proiecte, ei se pot organiza dincolo de spaţiul şcolii pentru a completa lacunele pe care, evident, înstituţiile de învăţământ le au. Interzicerea? Vorbim de un lucru care nu există în nic un document şcolar ori executiv“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspecto­ratului Şcolar Judeţean Iaşi.

„Mi se pare foarte mult“

Până la o decizie definitivă însă, părinţii ieşeni se plâng în continuare de sumele exagerate pe care diriginţii le-au cerut la prima şedinţă cu părinţii. Adunate, fondul şcolii cu fondul clasei plus alte cheltuieli ale clasei, aceste „contribuţii benevole“ ajung să-i sperie pe unii părinţi care trebuie să dea şi jumătate din salariul pe o lună.

„S-au cerut câte 300 de lei de copil, ceilalţi părinţi au fost de acord, dar eu nu. Sunt în minoritate şi nu am ce să fac, trebuie să-i dau şi mi se pare exagerat, dacă ar fi fost 40-50 de lei, înţelegeam, aş fi de acord. Mi se pare foarte mult şi intenţionez să merg la registratură la Inspectoratul Şcolar să depun o plângere. Dacă nu rezolv aici, voi merge mai departe, la minister, poate le trimite un control ceva“, spune o mamă venită la redacţia noastră cu această ne­mulţumire. Copilul ei învaţă la unul dintre liceele de elită din Iaşi.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Au fost publicate rezultatele la admiterea UAIC 2021! Anunţ important pentru toţi cei care s-au înscris

Redacția

Rezultatele obținute de elevii participanți la concursul ”Poezia matematică”, ediția 2019

Oana Cordoneanu

Școala Gimnazială Gâștești: „A doua șansă” pentru cei care nu au parcurs învățământul gimnazial

Iulia Huțanu
Încarcă...