Trei directoare de școli din județul Iași au fost selectate ca finaliste pentru Gala Directorul Anului 2024, după ce anul trecut Iașul a dat atât trei finaliști, cât și câștigătoarea titlului de Directorul Anului 2023.
Ana Chelaru, de la Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetățuii, Daniela Claudia Orășanu, de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea din Pașcani, și Claudia-Filareta Cărăușu, de la Școala Primară „Carol I” din Iași, sunt finaliste ale categoriilor Egalitate de Șanse, Antreprenoriat și Inovare. Au făcut schimbări în școlile lor, cu dedicare și muncă, iar acum meritele le sunt apreciate și pot câștiga titlul de Directorul Anului 2024.
Ana Chelaru este directoarea Liceului Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetățuii și, inițial, a fost nominalizată la două categorii Antreprenoriat și Egalitate de Șanse, acum fiind finalistă a categoriei Egalitate de șanse. Daniela Claudia Orășanu conduce Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea din Pașcani, iar la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024 este finalistă a categoriei Antreprenoriat. Claudia-Filareta Cărăușu, directoarea Școlii Primare „Carol I”, este finalistă națională la categoria Inovare.
Decernarea premiilor celei de-a opta ediții a Galei Directorilor Anului 2024 va avea loc pe 24 octombrie, la Opera Națională din București, când vor fi premiați patru directori de școală pentru categoriile Inovare, Antreprenoriat și Egalitate de Șanse. Tot atunci va fi acordat și marele premiu, Directorul Anului 2024.
Reporterii „Ziarul de Iași” au stat de vorbă cu doi dintre cei trei directori finaliști naționali, care le-au împărtășit modul în care au încercat să îmbunătățească educația și să promoveze noi valori în școlile pe care le conduc.
De la săli deteriorate la laboratoare digitale, la Colegiul Unirea din Pașcani
Cu o experiență de aproape 30 de ani în învățământ și în al 10-lea an de când ocupă funcția de director la Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea din Pașcani, Daniela Claudia Orășanu, profesor de Contabilitate-Finanțe a transformat complet infrastructura școlii. La începutul mandatului său, multe dintre clădirile școlii necesitau renovări urgente.
„Mă onorează să duc într-o competiție națională de asemenea avengură efortul și meritele echipei de la Colegiul Unirea. Pentru mine, asta înseamnă să fac cunoscut efortul colegilor mei și al elevilor, rezultatele acestora. Dacă acum 9 ani, când am devenit director, aveam plafoane care riscau să cadă în orice moment în grupurile sanitare din căminul școlii, astăzi au fost modernizate absolut toate sălile de clasă. În activitatea mea din ultimii ani am încercat să modernizez infrastructura Colegiului Unirea, astăzi fiind o școală cu o infrastructură de excepție, cu infrastructură digitală. Totodată, am lucrat la un program foarte amplu de dezvoltare profesională a profesorilor”, a declarat aceasta.
Laboratoarele digitale moderne, echipate cu tehnologie VR, realitate augmentată, scanere și imprimante 3D sunt acum la dispoziția elevilor. Sălile de clasă dispun de mobilier modular, iar echipamentele de ultimă generație contribuie la un proces educațional mai eficient.
„În sensul acesta au fost dezvoltate și proiecte europene pe infrastructură. Chiar în momentul acesta avem un proiect foarte mare de reabilitare energetică, de aproape 3 milioane de euro, prin PNRR, care reabilitează două clădiri ale școlii. Acum, suntem pe închiderea unui proiect prin PNRR de dezvoltare a încă două laboratoare digitale, inclusiv cu 30 de drone, prin care încercăm să dezvoltăm copiilor abilități de pilotare a unei drone care poate să ajute și în domeniul economic, de exemplu”, a precizat directoarea.
Directoarea din Pașcani a realizat un curriculum opțional adaptat la nevoile pieței muncii
Un alt pas realizat de Daniela Claudia Orășanu a fost dezvoltarea unui curriculum opțional inovator adaptat la industria 4.0, oferind elevilor acces la tehnologie modernă în cadrul sălilor de clasă. Astfel, elevii pot opta pentru cursuri precum Modelare 3D, Robotică, Analiză date sau Simulare de afaceri în MINECRAFT, dezvoltând abilități care îi pregătesc pentru viitor.
„În ultimii doi ani am dezvoltat un curriculum opțional inovator pentru clasele de tehnologic, adaptat la industria 4.0, cu tehnologia dronelor în sala de clasă sau tehnologie virtuală, imprimare 3D. Profesorii propun, iar elevii aleg opționalul. Acum dezvoltăm un opțional de pilotare a dronelor, care este adresat tuturor elevilor de la toate clasele de tehnologic”, a explicat Daniela Claudia Orășanu.
Directoarea a mai spus că „Unirea” este cel mai mare furnizor din România pentru calificarea în proiectarea CAD, iar acest lucru se datorează în mare parte dezvoltării unui „curriculum inovator și a parteneriatelor cu mediul de afaceri”.
continuare pe ziaruldeiasi.ro