NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

De necrezut! Pompierii din Iași joacă barbut cu viața, pe banii lor! Nici măcar un leu nu se aruncă pe asigurarea lor

Pompierii ieseni isi risca zilnic viata, pentru a o salva pe cea a semenilor, insa pe nimeni nu intereseaza acest aspect. Niciun pompier care isi risca viata zi de zi nu este asigurat. Cea mai ieftina asigurare costa, in medie, 100 de lei lunar, iar salariul mediu al unui salvator este de 1.700 de lei.

Pompierii ieseni sunt zilnic trimisi in misiuni riscante, fara a beneficia de niciun sprijin din partea statului. Salvatorii jura sa se sacrifice pentru a-si salva semenii, insa statul nu le da mai nimic. In vreme ce statele civilizate le incheie polite serioase de asigurari, la noi oficialii ridica din umeri cand sunt intrebati cand vor face la fel. Niciun pompier care isi risca viata zi de zi nu este asigurat. Cea mai ieftina asigurare costa, in medie, 100 de lei lunar, iar salariul mediu al unui salvator este de 1.700 de lei. Cu toate acestea, nimeni nu poate spune cu certitudine cand vor asigura vietile oamenilor. La Iasi activeaza cam 500 de salvatori. Acestia stiu cand pleaca in misiune, insa nu cunosc daca se vor mai intoarce. 

  

“S-au facut in decursul timpului tot felul de demersuri, insa pana in acest moment nu s-a concretizat nimic. Niciun pompier nu are asigurare de viata. Sunt cativa care si-au facut pe cont propriu”, a precizat colonelul Dan Iamandi, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi. Când se da alarma, pompierii pornesc in graba pentru a-si salva semenii aflati la ananghie. Acestea pot fi insa ultimele lor clipe. Cu toate acestea, ei se gândesc doar sa salveze vieti. Însa moartea unui pompier scoate, inevitabil, la suprafata alte adevaruri dureroase. Desi li se cere sa fie zilnic pregatiti, sa se sacrifice pentru a salva vietile semenilor sau chiar sa moara pentru a-si îndeplini misiunile, salvatorii nu au asigurare de viata. Problema nu este numai la Iasi, ci la nivel national. 

“Legislatia prevede anumite masuri, chiar daca nu are asigurare in momentul in care se intampla ceva cu pompierii in timpul misiunilor. Sunt mai multe solde care se dau, sunt anumite sume care se dau familiei pompierilor. Exista posibilitatea ca sotia ori copiii sa fie angajati la Ministerul de Interne fara concurs. Exista masuri chiar daca asigurarile de viata lipsesc. In alte state, fiecare pompier isi face singur asigurare. Este adevarat ca statul trebuie sa vina si sa sprijine pe cei care, din pacate, se pierd in timpul unei misiuni sau se ranesc. Au fost demersuri facute la nivelul ministerului si exista discutii pentru a imbunatati conditiile care se asigura pompierilor. In alte domenii s-au rezolvat aceste probleme. In domeniul pompierilor va trebui sa rezolvam aceasta problema. Este o legislatie in dezbatere la Parlament si care include inclusiv personalul civil, respectiv serviciile de Ambulanta, SMURD, pentru a obtine anumite compensatii venite in sprijinul familiei atunci cand cineva se pierde in timpul unei misiuni”, a precizat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sanatatii si coordonator ISU. În România, familia unui pompier cazut la datorie primeste câteva salarii compensatorii si o suma infima, daca este cazul, adunata din putinul colegilor.

Tragedia care a indoliat lumea medicala

O ultima tragedie care a indoliat lumea medicala din Iasi s-a produs la inceputul lunii iunie 2016. Dupa zece ani de la prabusirea elicopterului SMURD, in ianuarie 2006, cand patru persoane au decedat pe loc, pe 2 iunie, tragedia s-a repetat. De aceasta data, elicopterul SMURD Iasi s-a prabusit in Republica Moldova. La bord se aflau patru persoane: medicul Mihaela Dumea (39 ani), asistentul medical Gabriel Sandu (40 ani), pilotul comandor Doru Gavril si copilotul capitan comandor Voicu Soican. 

Un apel inregistrat la Serviciul pentru Situatii Exceptionale din Republica Moldova anunta ca un elicopter SMURD s-a prabusit in apropierea localitatii Haragas, raionul Cantemir. Martorii au declarat ca ceata ar fi favorizat prabusirea elicopterului. Trupurile a trei victime erau carbonizate. Tot martorii au sustinut ca elicopterul avea viteza si zbura normal. Era a 19-a operatiune aeriana SMURD Iasi efectuata pe teritoriul Republicii Moldova. 

Sursa: bzi.ro

Advertisements

Related posts

Păgubiţii RCA îşi pot repara maşinile la orice service autorizat

Redacția

Incendiu de la o lumânare în satul Dumbrăvița

Marius Parteni

Febra de sâmbătă seara: Poliţiştii au spart 23 de nunţi, petreceri şi botezuri, inclusiv un parastas. Ce amenzi au dat

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site