De anul viitor, românii care își fac asigurări de viață vor fi raportați la ANAF de către firmele de asigurare. HotNews.ro a cerut Ministerului de Finanțe (MF) documentul suport care a stat la baza Ordonanței de urgență (125/2024) adoptate pentru a înțelege de ce s-a introdus o astfel de măsură care nu s-a aflat în varianta de proiect publicată pe site-ul instituției și la Secretariatul General al Guvernului (SGG).
Specialiștii cu care HotNews.ro a discutat ne-au spus că sunt multe cazuri în care românii primesc amenzi de circulație în afara țării pe care nu le plătesc. Când autoritățile de-acolo fac pași în sensul recuperării sumelor, constată că nu au ce recupera, iar apoi și-au pus întrebarea dacă au asigurări de viață.
Codul civil românesc interzice poprirea pe asigurările de viață. Totuși, având în vedere că banii intră într-un cont bancar, ANAF poate impune poprire. Este ca la salariu, unde la angajator se pune poprire pe o treime din el, dar pe contul bancar nu există limitarea, deoarece se consideră că acolo pot intra orice fel de sume de bani.
Comisia Europeană a cerut României să respecte mecanismul de recuperare a creanțelor
“Prin intermediul platformei EU Pilot,