RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

De ce eșuează doctrina descurajării în Orientul Mijlociu: islamiștii combatanți au o toleranță crescută la risc și o cultură a glorificării martiriului și sacrificiului

Analiză The Jerusalem Post preluată  de Rador Radio România:

Descurajarea e un concept teoretizat în cursul războiului rece în calitate de practică strategică menită a calibra relațiile dintre state. E fundamentat pe ideea că statele procedează deliberat la o analiză cost/beneficii, acordând prioritate supraviețuirii proprii și evitând acțiunile care pot duce la anihilarea lor.

Această strategie a fost crucială pentru stabilitatea globală, evidentă în confruntarea nucleară a războiului rece, în care distrugerea reciproc asigurată (doctrina MAD) a împiedicat un conflict direct americano-sovietic. În mod similar, și echilibrul nuclear dintre India și Pakistan a prevenit războaiele în toată regula, în ciuda persistenței tensiunilor.

Însă istoria e plină de exemple de state și alte entități care au optat pentru violență în pofida faptului că riscau pierderi imense – uneori chiar totale. Ne putem aminti de pildă de evreii de la Masada, care au ales să se sinucidă în masă mai degrabă decât să fie subjugați de romani. Sau de japonezi, care în ciuda unui clar dezavantaj strategic și militar au optat totuși să atace Pearl Harbor, doar pentru a ajunge ulterior să îndure furia Americii înarmate nuclear.

  

În acest moment descurajarea eșuează în mod special lamentabil în Orientul Mijlociu.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

PPE, cea mai mare familie politică europeană, solicită aderarea României la Schengen

Redacția

Consilier prezidențial: Stabilitatea economică necesită în continuare preocupări sporite. Trebuie să ne ferim de soluțiile extremiste

Redacția

Firea sau Burduja, candidat comun PSD-PNL la București? Ce a răspuns Ciolacu

Redacția
Încarcă...