Recent colegul Dan Tăpălagă picta un tablou devastator al ofertei de candidați la președinția României la alegerile din toamna acestui an în articolul Cel mai frumos dintre urâți, de departe cea mai slabă de la căderea regimului comunist acum aproape 35 de ani.
În ultimele zile am văzut opiniile unor alegători care își exprimau dezgustul față de această situație și își anunțau intenția de a vota alb în primul tur al alegerilor prezidențiale sau măcar de a lua în considerare această opțiune.
Replica standard a celor opuși este: la ce folosește asta, voturile albe oricum nu se iau în considerare, e ca și cum nu te-ai prezenta la vot. Este clar că aceste persoane nu înțeleg diferența între semnificația votului alb și efectul său. Cel sau cea care se prezintă la vot își exercită un drept și ia o atitudine politică, putem să-i spunem de protest, împotriva întregii clase politice. Cel sau cea care nu se prezintă la vot, din varii motive, nu își exercită dreptul constituțional și de aceea atitudinea sa este total diferită față de cei care vin la urne și votează alb. Uneori votul nul, de pildă selectarea a mai mult de un candidat,
» Citește continuarea pe pagina autorului