NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sport

”David Popovici, împăratul român”: portret elogios realizat de prestigioasa publicație franceză L’Equipe / Cum a fost întâmpinat de românii care lucrează la bazinul din Roma

”La 17 ani, și după recordul mondial de la 100 de metri, adolescentul – minune din București a devenit al treilea cel mai rapid om la 200 de metri, în 1’42”97. Și încă nu s-a terminat”. Așa începe un portret elogios, întins pe două pagini, realizat marți de prestigioasa publicație franceză L’Equipe pentru David Popovici. Potretul are titlul ”Popovici, împăratul român”.

Este ușor de înțeles de ce unii oameni îl numesc acum Magicianul. „Este o referință la un vechi hobby. Am fost pasionat de iluzii de când eram copil”, zâmbește David Popovici. Dar prefer să mă definesc ca un tip simplu care înoată repede.” Un tânăr strălucit, care pretinde că este stoic, a studiat la o școală internațională și vorbește o engleză perfectă. Dar, dincolo de maturitatea sa uimitoare, este un fenomen ușurința halucinantă cu care se mișcă în apă, unde anvergura brațelor sale de 2,05 m face ravagii.

„Ceea ce a realizat Popovici este deja incredibil. Vă dați seama că are doar 17 ani? Nici măcar nu poate ieși în cluburi de noapte”, spune înotătorul francez Yohann Ndoye-Brouard. Este adevărat. ”Noul împărat și-a luat obiceiul de a-și ruga prietenii să își înceapă petrecerile cât mai devreme, ca să poată sta mai mult. Chiar dacă știe că viața sa de atlet necesită sacrificii. „O viață în care trebuie să mă trezesc devreme dimineața, să mă antrenez chiar dacă nu am chef, în care trebuie să-mi depășesc limitele. Uneori trebuie să-mi amintesc de ce fac asta. Și mă întorc la viața mea ascetică”, este de acord David Popovici.

El nu caută lumina scenei. Dar trebuie să trăiască cu asta. Nici nu începuse Campionatul European când o emoție puternică l-a cuprins. Văzându-l că se apropie de piscină, muncitorii prezenți s-au oprit din lucru. O tăcere lungă până când unul dintre băieți a strigat: „E David! E David! Te rog să câștigi medalia. Vrem să fim acolo când veți câștiga”.

Advertisements
  

Românii din exil în Italia și-au recunoscut eroul. Iar episodul l-a emoționat, la fel ca și primirea pe care a avut-o la recentele Campionate Europene de juniori organizate la el acasă, la Otopeni. ”Cred că a fost cea mai nebună mulțime în care am fost vreodată”, spune el, „iar când am ajuns pe platformă, aproape că am plâns de la zgomotul mulțimii care mă încuraja.

Nu și-a imaginat niciodată așa ceva când părinții l-au înscris la un club din București pentru a-și corecta o scolioză. Avea patru ani și a început să se descurce atât de bine încât a fost mutat într-o altă grupă pentru a progresa. Acolo s-a alăturat grupului lui Adrian Radulescu, „domnul Adi”, așa cum îi spune și acum. Tehnicianul a descoperit un copil neliniștit, neastâmpărat, care se plictisea repede și care sărea peste rând un pic prea des pentru gustul său. Se oprea pentru a se juca cu ochelarii, invocând o durere de cap sau de stomac. ”Nu a fost ușor de antrenat”, își amintește Radulescu. ”Dar el avea ceva special: spiritul de competiție, pe lângă inteligență și talent. Când voia, înota incredibil de repede pentru puținul antrenament la care se supunea. Efort minim pentru un impact maxim. A fost o adevărată provocare să îl convingem să pornească spiritul competitiv și să accepte să lucreze”.

Tânărul antrenor, în vârstă de doar 32 de ani, a înțeles repede că va trebui să-și argumenteze orientările, alegerea unei ședințe sau a alteia. Trebuia să-l hrănească pe adolescentul cu părul lung, asemănător lui Mowgli, cu lecturi grele, să-i explice senzațiile descriind mecanismele fiziologice care le provocau. ”Dar nu a încercat să îl schimbe”, spun părinții lui David Popovici. ”Întotdeauna l-a lăsat să se joace”.

Advertisements

Acest lucru nu i-a împiedicat precocitatea să iasă la iveală. La vârsta de 10 ani, a stabilit primul său record național la 50 m spate, care era deținut atunci de medaliatul cu bronz mondial din 2003, Dragoș Coman; la 14 ani, a înotat 100 m în 49”82 la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Un simplu preludiu la acest spectacol orbitor care a devenit evident. David Popovici este bine dotat potrivit pentru a domina lumea.

g4media

Advertisements
Advertisements

Related posts

Kosarom II a promovat în Liga a IV-a

Marius Parteni

Micii atleții s-au întors cu Aur pentru Pașcani și alte 7 medalii naționale

Teona Gherasim

Simona Halep a explicat ce s-a întâmplat în meciul care a dus la eliminarea ei de la Roland Garros: A fost un atac de panică

Redacția
Încarcă...