RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Cum să omori un om pe trecerea de pietoni când ai doar 25 km/h. Magistrații Judecătoriei Pașcani l-au achitat pe șofer

Expertizele au arătat că șoferul nu a avut nicio vină. Pietonul i-a sărit în față. Familia victimei ceruse șoferului peste 200.000 de euro despăgubiri. Cazul arată cum se judecă un accident pe trecerea de pietoni, când ai viteză mică și pietonul aleargă pe trecere. Șoferul a fost achitat, dar procurorii au făcut recurs. 

 

  

Un teribil accident de circulație petrecut acum șase ani la Războieni, lângă Târgu Frumos, este motivul unui dosar aflat pe rolul Curții de Apel Iași. În noiembrie 2012, Florin Constantin Crețu a accidentat mortal un tânăr de 19 ani care a traversat pe zebră, în fugă.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Crețu pentru ucidere din culpă, iar familia tânărului mort și două spitale din Iași s-au constituit parte civilă. În aprilie 2018, magistrații Judecătoriei Pașcani l-au achitat pe Crețu și au respins despăgubirile solicitate de rude. 

Pe zebră, în fugă
Următoarea ședință la Curtea de Apel, pe această speță, este programată pe 14 noiembrie. S-a ajuns la Iași deoarece atât procurorii cât și părțile civile nu au fost de acord cu decizia instanței din Pașcani.

Iată firul acestui dosar, așa cum reiese din prima sentință. „În interiorul localității Războieni (…) pe un sector de drum în aliniament, fără denivelări sau declivități, cu vizibilitate specifică perioadei de crepuscul, cu asfalt curat și uscat, unde sensurile de mers cu câte două benzi sunt despărțite prin marcaj cu linie simplă continuă, viteza de circulație fiind limitată la 50 de km/h, de pe sensul opus de circulație celui pe care se deplasa autovehiculul condus de inculpatul Florin Constantin Crețu, a traversat pe trecerea pentru pietoni, în fugă și fără să se asigure, victima accidentului, Ion Ciobanu în vârstă de 19 ani, persoană diagnosticată cu autism și surdo-mută, conform celor menționate în procesul-verbal de cercetare la fața locului și a declarației mamei acestuia”, sunt primele descrieri ale accidentului care a avut loc pe 5 noiembrie 2012.

A murit după două zile
Instanța, pe baza expertizei, a notat că șoferul, „la vederea inopinată a pietonului” a tras stânga de volan, dar nu a putut evita impactul. Tânărul de 19 ani a fost lovit, căzând lângă roata dreapta față. A fost preluat de un echipaj de la Ambulanță și dus la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, însă, la două zile a murit.

Expertiza medico-legală de necropsie a arătat că moartea lui Ciobanu a fost violentă, cauzată de insuficiență cardio-respiratorie acută consecutivă unor multiple politraumatisme, leziuni care s-ar fi putut produce în cazul unui accident rutier. Tot în urma unor teste, s-a stabilit că șoferul nu avea alcool în sânge în momentul accidentului.

continuare pe reporteris.ro

 

 

Related posts

Vremea nefavorabilă a anulat „Târgul de produse tradiționale și articole meșteșugărești” de la Pașcani

Oana Cordoneanu

Samy, șofer de TIR din Suceava, victima unui accident de motocicletă, caută un loc de muncă, ca să-și crească cei 4 copii (Video)

Redacția

Ruginoasa: Un șofer care a condus sub influența alcoolului se întreabă de ce nu este judecat

Răzvan Grecu
Încarcă...