Un studiu al Universității Cambridge arată cum elitele politice din regiunile de frontieră au amplificat sentimentul anti-imigranți, folosind retorica „supraaglomerării”.
Votul oamenilor este manipulat FOTO Inquam Photos
Explicațiile cele mai comune pentru acest succes sunt legate de preocupările economice, culturale și de securitate ale cetățenilor, cauzate de migrarea masivă, conform cambridge.org. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge examinează această legătură, oferind o perspectivă diferită: succesul acestor partide nu poate fi explicat doar prin schimbările obiective, ci și printr-o manipulare deliberată a percepțiilor publicului.
Utilizând un design de tip DID (difference-in-differences), cercetătorii au comparat municipalitățile elvețiene situate în apropierea punctelor de trecere a frontierei cu cele mai îndepărtate. Studiul a arătat că, după acordul de frontieră deschisă dintre Elveția și Uniunea Europeană în 2000, numărul lucrătorilor imigranți în regiunile de frontieră a crescut cu 14%, iar sprijinul pentru partidele anti-imigranți a crescut cu 32%. Aceste date sugerează că imigrarea nu a avut efecte economice directe asupra regiunilor de frontieră, dar a fost folosită de partidele politice pentru a stimula sprijinul electoral.
Retorica politică și radicalizarea electoratului
Unul dintre cele mai interesante rezultate ale studiului este legătura dintre retorica politică a elitei și atitudinile anti-imigranți.
» Citește continuarea pe pagina autorului