Spre deosebire de astronauții misiunilor Apollo, următoarea generație de exploratori selenari va petrece perioade mai lungi pe Lună. Ei vor căuta, de asemenea, să construiască habitate lunare – ceea ce va necesita cantități mari de apă și oxigen.
În ultimii ani, oamenii de știință s-au concentrat pe potențialul polului sudic selenar ca sursă vastă de apă înghețată. Acum, observații noi realizate cu ajutorul radiotelescopului FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) și al noului radar cu dispersie din Sanya (SYISR) aduc informații proaspete despre această regiune.
Descoperirile recente sugerează că gheața de la polul sudic al Lunii este îngropată adânc sub suprafață, ceea ce face ca extracția să fie o provocare serioasă.
Noua cercetare, publicată în Science Bulletin, indică faptul că gheața de la polul sudic al Lunii ar fi fragmentată și dispersată în întreaga regiune. Mai important, este probabil ca aceasta să se afle adânc sub suprafață.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au folosit observații din două observatoare terestre unice. FAST este cel mai mare și mai sensibil radiotelescop cu un singur reflector din lume, în timp ce SYISR este singurul radar fazat funcțional la latitudini joase.