NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Cerbul din comuna Heleșteni a făcut spectacol pe străzile din Cernăuți (VIDEO)

Pentru al doilea an consecutiv, formația Cerbul din comuna Heleșteni a mers în Ucraina pentru o reprezentație folclorică mult așteptată de cetățenii din orașul Cernăuți. Ca în fiecare an, festivalul reuneşte cele mai spectaculoase formaţii de datini şi obiceiuri din zonă, manifestările desfăşurându-se în aer liber.

 

Formația Cerbul din comuna Heleșteni, condusă de primarul Constantin Hîra a primit invitație de a participa la paradă încă de anul trecut.

  

“În data de 14 ianuarie am participat cu Cerbul din comuna Heleșteni, în Ucraina, la o activitate numită <Dintr-o casă în alta>, în satele Românești, Suceveni, Cărăpciuni, Oprișeni și spre seară am ajuns la Festivalul din Crasna. Am fost foarte bine primiți. Oamenii au fost bucuroși să vadă acest obicei românesc, iar pe data de 15 ianuarie am participat la Malanca din Cernăuți. Acolo a fost o paradă, apoi un spectacol pe scenă. La aceste activități a mai participat și un Ansamblu tradițional din Mălini condus de domnul director Călin Brătianu, iar din județul Iași am participat noi alături de domnul director Ardeleanu”, ne-a declarat Constantin Hîra, primarul comunei Heleșteni.

Cerbul de la Heleşteni, judeţul Iaşi

Cerbul din comuna Heleşteni, judeţul Iaşi, reprezintă zona folclorică a Văii Siretului (subzona Paşcani-Târgu Frumos-Roman). Condusă de primarul comunei, Constantin Hîra, formaţia a participat la importante festivaluri de datini şi obiceiuri din Moldova – Iaşi, Paşcani, Târgu Frumos sau Vatra Dornei. Repertoriul „Cerbului de la Heleşteni” include cele două momente importante: jocul cerbului şi descântecul acestuia.

Cerbul, în mitologia populară românească, este simbol al dreptăţii şi purităţii. Masca „Cerbului” de pe Valea Siretului este asemănătoare celei de capră. Capul este confecţionat din lemn, iar trupul este realizat dintr-un covor sau lăicer, ornat. Impresionează însă coarnele şi ornamentele acestora. Cerbul este înconjurat de „moşnegi şi babe”, de muzicanţi şi dansatori cu sau fără mască, îmbrăcaţi în costume viu colorate. În general, jocul cerbului se practică în ceată individuală, nefiind contaminat cu alte reprezentări zoomorfe.

{youtube}RwhA72-ZPrI&sns=fb{/youtube}

 {jcomments off}

Advertisements

Related posts

Spectacol „Poveste de Crăciun” organizat de elevii și profesorii de la Colegiul „Sadoveanu” (VIDEO)

Ema Roman

Materiale informative și baloane roz împărțite pășcănencelor în cadrul campaniei „Află că ești bine!”

Oana Cordoneanu

„Sa cântăm, să dansăm pentru toți” (VIDEO)

Cătălin Cocoș

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site