RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
CulturăMagazin

Cele mai interesante filme psihologice care îți vor întoarce mințile

Când vine vorba de filme psihologice, mulți adoră să meargă la cinema pentru a avea șansa de a experimenta o senzație autentică și de a fi la marginea scaunului. Aceste lungmetraje îți intră în cap și îți răstălmăcesc gândurile pentru mult timp după ce luminile se aprind din nou.

Filmele psihologice îmbină elemente de groază, dramă și suspans, creând povești care pot fi atât captivante, cât și care îți frâng inima. Fie că intrați în mintea unui criminal ca în „Joker” sau urmăriți un criminal în serie ca în „Boston Strangler”, thrillerele psihologice oferă scenarii care îmbină viața reală și fantasticul.

Cele mai interesante filme psihologice

Alfred Hitchcock, care a regizat multe filme psihologice clasice, precum „Rear Window”, „Vertigo” și „Pyscho”, a spus odată că „frica nu este atât de greu de înțeles. Ceea ce ne înspăimântă astăzi este exact același lucru care ne-a înspăimântat ieri. Acest complex al fricii este înrădăcinat în fiecare individ”. El a înțeles frica și a folosit-o cu efect dramatic în filmele sale, dar nu este singurul regizor care vă poate provoca coșmaruri.

Orice listă a celor mai bune filme psihologice thriller trebuie să înceapă cu clasicul „Pyscho” al lui Alfred Hitchcock, despre Marion (Janet Leigh), o secretară care fuge, cazându-se într-un motel condus de un bărbat timid și înfiorător (Anthony Perkins) și mama sa.

  

„Parazitul” lui Bong Joon-ho a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film în 2020 și și-a consolidat statutul de clasic modern. Lungmetrajul se concentrează asupra a două familii, Park și Kim, care se luptă pentru supraviețuire. Familia Kim plănuiește să se angajeze la familia Park, iar apoi lucrurile încep să ia o întorsătură proastă.

Adaptat după romanul clasic al Patriciei Highsmith, acest thriller magistral urmărește un escroc pe nume Tom Ripley (Matt Damon), a cărui obsesie pentru un playboy bogat și soția acestuia (Jude Law și Gwyneth Paltrow) degenerează în întuneric. Regizat de regretatul Anthony Minghella, „Talentatul domn Ripley” țese o poveste hipnotică despre violență și singurătate în Italia anilor 1950.

Când o tânără frumoasă (Rosamund Pike) dispare în dimineața celei de-a cincea aniversări a căsătoriei sale, suspiciunea cade imediat asupra soțului ei (Ben Affleck). Bazat pe romanul lui Gillian Flynn, care a redefinit genul, „Fata dispărută” este o deconstrucție subversivă și nemiloasă a tropiilor romantice și un thriller captivant despre minciunile și fațadele care susțin adesea relațiile.

Filmele horror care te vor ține treaz

Poate cel mai puțin mediatizat, dar profund îndrăgit subgen al lumii groazei sunt filmele horror psihologice. Acestea nu au neapărat un monstru supranatural sau o întâmplare în centrul lor, ci se concentrează mai ales pe o destrămare lentă și metodică a unei minți. La rândul lor, lungmetrajele cu supereroi prezintă o abordare psihologică.

Jack Torrance (Jack Nicholson), un bărbat care se recuperează după o problemă privind consumul de alcool, acceptă un loc de muncă la hotelul Overlook, înzăpezit, pentru a-și termina, dar nu se bazează pe compania fantomelor. Deși filmul se îndepărtează drastic de romanul lui Stephen King, „Strălucirea” lui Stanley Kubrick este un film complex care oscilează între subgenurile horror psihologic și supranatural.

Oprirea criminalului Buffalo Bill (Ted Levine) se dovedește o sarcină prea dificilă pentru a fi rezolvată fără o înțelegere directă a răului pur. Astfel, agentul FBI Clarice Starling (Jodie Foster) trebuie să facă echipă cu și mai periculosul dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), un canibal în serie închis și un geniu certificat, pentru a opri uciderea tinerelor femei. „Tăcerea mieilor” a fost primul film de groază care a reușit să se impună și să câștige Oscarul pentru cel mai bun film.

Cole (Haley Joel Osment) este un băiețel care are puterea de a vedea oamenii morți și apelează la ajutorul unui psiholog, Dr. Malcom Crowe (Bruce Willis). Pe măsură ce cei doi lucrează împreună, Cole își dă seama că blestemul său ar putea fi doar un dar, ducând la una dintre cele mai neașteptate răsturnări de situație din istoria cinematografiei. „Al șaselea simț” este cel de-al treilea film al lui M. Night Shyamalan, iar actrița care o interpretează pe fantoma Kyra Collins este nimeni alta decât Mischa Barton.

Chiar și cele mai interesante filme psihologice au nevoie de ceva timp pentru ca adevărata groază să se dezvolte, uneori cu o întorsătură neașteptată pe care nu o bănuiți.

BZI.ro

Related posts

Târg de produse lucrate manual, în fața Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu”

Oana Cordoneanu

Conacul din România al unui fost ministru din Imperiul Austro-Ungar, scos la vânzare

Redacția

Simpozion: „Constantin Ciopraga la Convorbiri literare în anii ’70,’80”

Redacția
Încarcă...