Experimente recente au arătat că centrul Planetei Roșii s-a format mult mai rapid decât cel al Pământului, datorită infiltrării sulfiților topiți de fier și nichel prin rocile solide.
Planetele sunt structurate în straturi, ca un fel de ceapă cosmică: la suprafață se află crusta, urmată de manta, apoi de nucleul exterior solid și de nucleul interior lichid, a cărui rotație poate genera un câmp magnetic global.
Oamenii de știință numesc această structurare „diferențiere”, adică separarea elementelor în funcție de densitate: elementele grele precum fierul și nichelul se scufundă spre centru, iar cele ușoare, cum ar fi silicații, rămân în straturile exterioare. Până acum, se presupunea că această diferențiere are loc doar atunci când interiorul unei planete este topit, căldura venind din dezintegrarea radioactivă a izotopilor precum aluminiul-26 sau fierul-56. Așa se crede că s-a format nucleul Pământului, într-un proces ce a durat peste un miliard de ani.
Cum s-a format centrul Planetei Roșii?
Însă Marte pare să fi făcut excepție de la această regulă. Analiza meteoriților marțieni a arătat că nucleul planetei s-a format în doar câteva milioane de ani după nașterea Sistemului Solar, mult mai repede decât cel al Pământului.