NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Ce efecte va avea modificarea formulei de calcul pentru pensii

Anunţul liderului PSD, Liviu Dragnea, privind modificarea modului de calcul a pensiilor publice continuă să stârnească ample reacţii. Experţii spun că un număr semnificativ de pensionari vor primi venituri mai mici, aşa cum s-a întâmplat şi cu Legea salarizării.

Noua lege a pensiilor, care ar putea fi supusă dezbaterii publice luna viitoare, după cum a promis ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, va schimba radical modul de calcul. După cum a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea, aceasta va elimina aproape toate raportările de bază din prezent, precum salariul mediu brut pe economie şi punctul de pensie, micşorând şi stagiul minim de cotizare.   Concret, din 2021, nu se va mai vorbi despre punctul de pensie, ci despre un punct de referinţă, iar stagiul minim de cotizare va fi redus de la 35 de ani, cât este în prezent, la 25 de ani.   „Pensia va fi numărul de puncte înmulţit cu valoarea de referinţă. Valoarea punctului de referinţă este raportul dintre punctul de pensie din 2020, 1.175 lei mărit cu 5%, care înseamnă rata inflaţiei, şi jumătate din creşterea salariului. Aceste lucruri vor intra în vigoare din 2021. Vor intra în vigoare mai devreme doar într-un singur caz, dar este nevoie de recalcularea tuturor pensiilor. Este practic imposibil, trebuie recalculate pensiile pentru toţi pensionarii, toţi 5,2 milioane”, a declarat recent Dragnea.   În opinia liderului PSD, aceste modificări vor duce la triplarea valorii pensiei din 2021, de la 1.500 lei în 2016, la 4.256 lei.  

Expert: Puterea de cumpărare a pensionarilor va scădea semnificativ  

Specialiştii din domeniu sunt însă de altă părere: o parte semnificativă dintre pensionari se va trezi cu pensiile micşorate, din cauza acestor artificii de calcul şi a neraportării la salariul mediu brut pe economie. „După cum observăm, stilul de fentă marca PSD este aplicat şi aici, ca şi în cazul Legii salarizării. Astfel, se vine cu micşorarea stagiului mediu de cotizare de la 35 de ani în prezent, la 25 de ani, pentru a mări valoarea pensiei brute. Elementul de contrabalansare a creşterii este recalcularea tuturor dosarelor după contributivitate. Acest lucru va duce la scăderea valorii în plată (suma efectivă lunară pe care o primeşte pensionarul – n. red.) a unui număr semnificativ de pensii. În acest caz, pensia în plată nu se va mai mări până când pensia micşorată nu va creşte până se va egaliza cu cea în plată”, a declarat pentru „Adevărul” dr. Laurenţiu Dodan, expert contabil şi fiscal.   Potrivit acestuia, „o altă problemă este decuplarea pensiei de valoarea salariului mediu brut, ceea ce va avea ca efect plafonarea pensiilor în anumite cazuri, dar şi scăderea puterii de cumpărare”. „Şi nu în ultimul rând, să nu uităm că PSD nu a renunţat la ideea impozitului progresiv”, a subliniat specialistul.  

Cum se calculează acum pensiile

  În prezent, potrivit modificărilor aduse legii în 2013, pensia se calculează în funcţie de mai multe criterii (ani munciţi, studii, funcţii, venit) care se înmulţeşte cu valoarea punctului de pensie. Aceasta valoare variază in funcţie de salariul minim pe economie şi/sau decizii politice.   Concret, pensia reprezintă punctajul anual ajustat înmulţit cu valoarea punctului de pensie, punctajul anual ajustat fiind obţinut prin înmulţitrea punctajului mediu anual cu un indice de corecţie.    „Punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctelor de pensie obţinute pe parcursul vieţii active şi împărţirea la stagiul complet de cotizare de 35 de ani, indicele de corecţie fiind egal cu 43,3% din salariul mediu brut la nivel de economie (în practică se ia salariul cu 2 ani în urmă, de exemplu pentru 2016 referinţa este 2014) / valoarea punctului de pensie / (1+rata medie anuală a inflaţiei pe anul 2011- respectiv 5,79%)”, a explicat Bogdan Dumitrescu – Conferenţiar universitar doctor la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Şef serviciu Consiliul Fiscal.   De exemplu pentru anul 2016: 43,3% înmulţit cu 2.328 (salariul mediu brut din anul 2014) / 871,7 /  1,0579 = 1,09.   Ca atare, pensia iniţială nu depinde de valoarea punctului de pensie, ci de câştigul salarial mediu brut din economie cu 2 ani în urmă faţă de momentul pensionării. Practic unui punctaj mediu anual de 1 punct îi va reveni mereu circa 41% din câştigul salarial mediu brut din economie cu 2 ani în urmă faţă de momentul pensionării, indiferent de valoarea punctului de pensie. Ulterior însă pensia astfel determinată se va indexa cu valoarea punctului de pensie.

articolul integral pe www.adevarul.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Bulgaria, o țară care atrage români în mediul de afaceri (P)

Redacția

Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã, a întreprins o serie de mãsuri în vederea sprijinirii mediului de afaceri

Redacția

Fiscul vrea un departament de detectivi. Pe cine vor urmări

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site