O echipă de fizicieni a făcut un pas înainte spre crearea unor lasere mai puternice din sunet, nu din lumină, deschizând calea către numeroase aplicații practice, dincolo de simpla fascinație științifică.
Laserele tradiționale sunt deja impresionante, fiind dezvoltate relativ recent, în anii 1960. „Laserele produc un fascicul îngust de lumină în care toate undele de lumină au lungimi de undă foarte similare. Undele laserului călătoresc împreună cu vârfurile aliniate, adică în fază. Acesta este motivul pentru care fasciculele laser sunt foarte înguste, foarte strălucitoare și pot fi concentrate într-un punct extrem de mic”, explică NASA.
Deși sunetul și lumina au diferențe esențiale (de exemplu, sunetul se propagă doar prin medii precum fluidele și solidele), fizicienii lucrează la crearea unor lasere bazate pe sunet, manipulând fononii.
Ce sunt fononii?
„La fel cum fotonii alcătuiesc fasciculele de lumină, particule cuantice indivizibile numite fononi formează un fascicul de sunet. Aceste particule apar din mișcarea colectivă a trilioanelor de atomi, la fel cum un ‘val de fani’ dintr-un stadion este cauzat de mișcarea a mii de spectatori. Când asculți o melodie, auzi un flux de astfel de mici particule cuantice”,
» Citește continuarea pe pagina autorului