RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

CCR: Pensiile speciale ale aleșilor locali, neconstituționale

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit ca legea privind pensiile speciale ale alesilor locali sunt neconstitutionale. Decizia a fost luata in unanimitate de cei noua judecatori ai Curtii.

Judecatorii au constatat ca legea nu este clara, ca exista inegalitate intre alesi si ca nu se precizeaza sursa de finantare, scrie Agerpres.

  

Orice bani in plus constituie un privilegiu, a declarat miercuri presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, inainte ca CCR sa discute sesizarea Guvernului privind pensiile speciale pentru alesii locali. 

Mai mult, el a explicat ca exista o problema si in privinta retroactivitatii prevazute in actul normativ, care ar face ca si fostii sefi locali de pe vremea comunismului sa beneficieze de ea.

Senatul a adoptat pe 21 decembrie proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene.

Proiectul a trecut cu 86 voturi “pentru” (erau necesare 84) si un vot “impotriva”, in conditiile in care cei peste 30 de senatori liberali au iesit din sala. Senatul este camera decizionala, proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputatilor. 

Forma legii asa cum a trecut de Camera a fost modificat prin mai multe amendamente propuse de PSD direct in plen. Unul dintre acestea prevede ca alesii locali trebuie sa aiba cel putin un mandat pentru a beneficia, la implinirea varstei de pensionare, de pensia speciala, si nu doar doi ani in functie asa cum era prevazut initial. 

Indemnizatia se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensie si se suporta din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, se mai arata in proiectul adoptat de Parlament

sursa hotnews.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Consilierul local Pantazi a participat la doar 12 ședințe ale Comisiei economice, din cele 61!

Răzvan Grecu

Libertate de exprimare cu țârâita! Consilierii au dreptul la 3 minute să vorbească despre problemele cetățenilor

Marius Parteni

Numărul pensionarilor care fentează legea s-a redus cu o treime

Redacția
Încarcă...