NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cât de eficiente sunt măştile textile în comparaţie cu cele chirurgicale

Purtarea de măşti textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalţi, dar ele nu oferă protecţie purtătorului, arată Ministerul Sănătăţii.

Măştile chirurgicale simple oferă o protecţie net superioară celor textile, subliniază reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Observatorul Român de Sănătate, care desfăşoară o campanie de informare în contextul pandemiei de coronavirus.

Recomandările Ministerului Sănătăţii privind folosirea măştilor:

Măştile simple chirurgicale au o protecţie net superioară celor textile.

Purtarea de măşti textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalţi, dar ele nu oferă protecţie purtătorului.

Păstrarea distanţei fizice şi a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului.

Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanţă de minimum 3 paşi mari faţă de ceilalţi.

Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte şi după ce ne punem măştile şi nu le atingem când le purtăm.

După fiecare purtare măştile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la maşina de spălat.


Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei şi în prezent consideră că purtarea măştilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului, aminteşte Ministerul Sănătăţii. Astfel de măşti sunt utile în special în locurile unde distanţa fizică este dificil de menţinut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc. Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.

Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor subliniază însă că astfel de măşti nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii. De ademenea, se menţine recomandarea conform căreia măştile simple chirurgicale au o protecţie net superioară celor textile.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ferm purtarea măştilor chirurgicale sau a măştilor de protecţie speciale în mediu spitalicesc.

Materialele din care sunt fabricate măştile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc, subliniază Ministerul Sănătăţii. Instituţiile internaţionale de sănătate publică îşi actualizează recomandările în funcţie de evoluţia pandemiei. Ţări europene precum Cehia, Slovacia, Austria şi Bulgaria au început recent să recomande sau să impună folosirea măştilor.

Observatorul Român de Sănătate, Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România, derulează o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus.

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.

Dacă aveți întrebări sau ați identificat informații despre care nu sunteți siguri că sunt adevărate, spuneți-ne prin formularul de pe această pagină https://health-observatory.ro/coronavirus/. Ne ocupăm strict de informație medicală și dăm răspunsuri strict bazate pe ultimele dovezi științifice“, este mesajul lui Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate.

Facem asta de ceva zile (și nu e chiar ușor) de când am început să lucrăm pro-bono împreună cu Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică la o campanie anti-dezinformare legată de coronavirus. Când spun noi, mă refer la Observatorul Român de Sănătate (alături de colegii mei Stefan Voinea, Dr Cristi Radu, Dr Marius Ungureanu, Dr Adrian Gheorghe) și la sprijinul excelent oferit de Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România prin medicii și specialiștii lor“, spune Vlad Mixich.

ZIARUL DE IASI

loading...
Advertisements

Related posts

Cum apare atacul de panică? Explicaţiile specialiştilor de la Institutul „Socola“

Redacția

Stocul de sânge, aproape inexistent la Iași!

Redacția

Ingrijorator! Doi bolnavi diagnosticati zilnic cu cancer pulmonar

Redacția
Încarcă...