NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Fapt divers

Superstiţii de Florii: oamenii mănâncă muguri de salcie să fie sănătoși

În a şasea duminică din Postul Paştelui, creştinii ortodocşi prăznuiesc Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele. Există mai multe tradiţii şi superstiţii de Florii, cele mai multe de origine păgână.

Sărbătoarea Floriilor este dedicată Intrării Mântuitorului Iisus în Ierusalim. În plus, toţi cei care la botez au primit nume de flori îşi sărbătoresc onomastica. Tot în această zi, creștinii țin cont de numeroase superstiții de Florii.

Superstiţii de Florii: nu se spală pe cap să nu albească

Se spune că un credincios care se împărtăşeşte de Florii are şansa să i se împlinească orice dorinţă. Acesta trebuie să-şi pună în gând o dorinţă, când se apropie de preot, să primească sfânta împărtăşanie. Aceasta este una din cele mai importante superstiții de Florii.
În Muntenia, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, şi din acest motiv, cei care nu respectă tradiţia vor încărunţi;

Conform vorbelor din popor, aşa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi în prima zi de Paşte;
Aceste superstiții de Florii legate de vreme nu se încheie aici. Unele spun că broaştele vestesc prin cântecul lor o vară lungă şi frumoasă;
Fetele îşi visează ursitul. În unele zone, fetele pun în noaptea de Florii busuioc sub pernă, pentru a deveni mai frumoase şi pentru ca, în acel an, cu puţin noroc, să se mărite.

  

Superstiţii de Florii: oamenii mănâncă muguri de salcie să fie sănătoși

În unele zone ale ţării, locuitorii care țin cont de numeroase superstiții de Florii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Astfel, spun ei, sunt protejaţi de boli şi devin mai rezistenţi;
Cei care mănâncă muguri de salcie după slujba de sfinţire se vor tămădui de boli şi îşi vor întări sistemul imunitar şi pe viitor; Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi.

Conform acestor superstiții de Florii, persoanele care nu vor să cinstească aşa cum se cuvine această sărbătoare se vor umple de pistrui;
Se mai spune că din această zi, urzicile înfloresc şi nu mai sunt comestibile.

Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate, potrivit unei importante superstiții de Florii. De asemenea, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul.

Superstiţii de Florii: fetele nemăritate pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit

Este bine ca fetele care nu sunt căsătorite să scoată zestrea afară, la soare şi s-o împodobească cu flori. Este un obicei prin care, în ziua de Florii, păstrând rânduiala Postului, tinerele se roagă Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede.

De Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Înaintea sărbătorii, fetele care cred în superstiții de Florii obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

La miezul nopţii se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.
De asemenea, una dintre aceste superstiții de Florii spune că părinţii trebuie să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

BZI

Advertisements

Related posts

Masa tradiţională a românilor în Ajunul Crăciunului, de o stricteţe acum pierdută. Bucatele de sec trebuiau sfinţite neapărat de către preot

Redacția

Cele mai devastatoare raiduri aeriene din Al Doilea Război Mondial. Oraşul unde au murit 100.000 de oameni în două zile

Redacția

Stresul la serviciu duce la boli foarte grave. Recomandări pentru reducerea acestuia

Redacția
Încarcă...