Republica Moldova mai datorează Gazprom doar 3 milioane de dolari, nu 700 de milioane, așa cum susține compania rusească, iar datoria va fi plătită în acest an, susține Constantin Borosan, Secretarul de stat în Ministerul Energiei de la Chișinău. Într-un interviu pentru publicul HotNews, oficialul a explicat care au fost măsurile luate după ce Transnistria a rămas fără gaze din Rusia și ce soluții au fost propuse autorităților de pe malul stâng al Nistrului.
Principalele declarații ale oficialului moldovean din interviul pentru HotNews:
- Republica Moldova cumpără gaze naturale de la peste 20 de traderi internaționali, după 30 de ani în care a depins doar de gazele din Federația Rusă. De asemenea, capacitatea de producere a energiei regenerabile a crescut de 3 ori în ultimii 5 ani.
- În acest moment, Republica Moldova poate acoperi necesarul de energie din mai multe surse, iar deconectările vor reprezenta ultima decizie, după ce vor fi epuizate toate „instrumentele comerciale”.
- Republica Moldova are rezerve de gaze până la sfârșitul sezonului de iarnă, ceea ce înseamnă că scumpirea gazului pe piața internațională nu va afecta tarifele pe intern.
- Până în prezent, Gazprom nu a invocat niciodată datoria ca pretext pentru a sista livrările de gaze.
» Citește continuarea pe pagina autorului