NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Când începe Postul Crăciunului 2019

 Totii crestin-ortodocsii trebuie sa stie cand incepe Postul Craciunului in 2019! Acesta este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Calendarul ortodox ne arata ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte.

 

  

Postul Craciunului se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii, dar si de cele 40 de zile petrecute de Isus in desert, unde i-a fost testata credinta, iar Diavolul i s-a aratat, incercand sa-l ispiteasca chiar si pe fiul lui Dumnezeu.

Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria. Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia, Izbavitorul.

Postul Craciunului tine 40 de zile
Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Se da dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin si untdelemn in toate zilele de sambata si duminica.

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 24 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.

 sursa www.bzi.ro 

Advertisements

Related posts

Familia „tradițională“ este familia ta

Redacția

Mesaj de condoleanţe pentru familia îndurerată a lui Neculai Răţoi

Ema Roman

Istoricul şi filosoful Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site