RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Campania electorală începe astăzi

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie începe vineri, timp de o lună candidaţii urmând să se se confrunte, pe teren şi la televizor, în scopul de a obţine mandate de deputaţi sau senatori.

 

Candidaţii nu vor mai putea oferi alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei. De asemenea, în cuantumul aceleaşi sume se pot oferi obiecte de propagandă electorală, precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuşi inscripţionate cu însemne electorale, conform unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate în această săptămână.

  

Accesul candidaţilor la posturile publice de televiziune şi radio este gratuit, iar repartizarea timpilor de antenă se face potrivit legii electorale.
Campania electorală la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, inclusiv de televiziune prin cablu, începe pe 9 noiembrie, ora 0.00, şi se încheie în ziua de 8 decembrie, ora 7.00.

Conform Legii 35/2008, candidaţii, partidele politice, cât şi cetăţenii cu drept de vot au dreptul ca în campania electorală să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, a presei scrise, a mijloacelor electronice şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

Potrivit legii electorale, cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.
Introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni decât cele electorale constituie, de asemenea, contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Legea prevede că promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

sursa adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Tensiuni mari în Coaliție. Rafila ia în calcul demisia dacă certificatul verde la locul de muncă nu se adoptă prin asumarea răspunderii

Redacția

PNL, PP DD și PDL se declară în opoziție la nivel de Pașcani, după jocurile politice din CJ Iași

Marius Parteni

Comunicat de presă senator PSD Vasile Toma, după reuniunea de la Varșovia a Comisiei Generale pentru probleme economice

Marius Parteni
Încarcă...