NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

“Buletin” pentru caini

Microciparea cainilor a devenit obligatorie de pe  15 martie, dar multi dintre proprietarii de patrupede  inca nu au auzit de noile reguli.

Pentru  a nu risca sa plateasca amenzi care  pot ajunge si pana la 2.000 de lei,  stapanii de  patrupede spun ca vor trece pe la medicul  veterinar pentru a-i  pune cainelui un microcip de  identificare.

Dispozitul costa intre 50 si 100 de lei, iar noua  legislatie ar trebui sa-i faca pe stapanii de  patrupede sa fie mai responsabili si sa nu isi  mai abandoneze cainii. Proprietarii de patrupede trebuie sa stie ca  microciparea patrupedelor este  obligatorie pentru a putea iesi cu caini la plimbare.  Microcipul contine un cod numeric personalizat unic  al cainelui si optional numarul de telefon al  stapanului.

  

Dupa ce au fost microcipati, cainii trebuie  inregistrati in Registrul Evidentei Cainilor cu  Stapan, potrivit normelor adoptate de Guvern.  Cei care nu vor respecta legea vor plati o amenda  de pana la 2.000 de lei.

“Ca si stapan ai certitudinea ca atunci  cand pierzi catelul il poti gasi cu usurinta, in  sensul ca daca nimereste intr-un  adapost de animale sau la un binevoitor,  se  prezinta la un cabinet veterinar si cu ajutorul  unui cititor de microcipuri este  identificat si daca este microcipat si  inregistrat in Registrul Cainilor cu stapan e  mult mai facil sa se ajunga la stapanul  acestuia”, a spus Edmond Stecyk, medic veterinar.

In prezent, microciparea cainilor de companie se  face doar ocazional, in special in cazurile in care  stapanii doresc sa ii transporte peste granite. Multi proprietarii de patrupede nu au auzit  inca de noile reguli, dar spun ca cei care isi  abandoneaza cainii pe strada ar trebui  sanctionati.

 

“Trebuie inregistrat pentru ca eu  am crescut in orasul Barlad cu cainii la casa,  era cainele inregistrat, vacinat mereu de  fiecare data si legat in lant ca sa pazeasca  bunurile casei. Trebuie o ordine cred ca trebuie o  supraveghere si o ordine ca altfel omul  nu-i constient sa fie ordonat”, a spus un iesean. 

“Imi este indiferent, eu nu am  nevoie la al meu sa-i pun CIP, pe strada nu  imi este frica de ei, dar unde-i lege nu-i  tocmeala. Pentru ce sa-i pun microcip daca el  sta in curte, nu pleaca de acolo, nu are cum”, a spus un alt iesean.

“Masura identificarii cainilor cu  stapan este foarte buna pentru ca este cea mai  buna piedica impotriva abandonului”, a precizat Catalin Pavaliu,  director Adapostul de caini “Clopotel” din Tiganasi. 

Cainii cu stapan trebuie microcipati si declarati la  medicii veterinari pana pe 1 ianuarie 2015.   Masura vine ca urmare a numeroaselor incidente  petrecute in diferite orase din tara cu persoane care au fost muscate de cainii fara stapan.

sursa Telem.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

Disperarea unui turist prădat de hoți la Costinești, după ce a adormit pe plajă. ”Am rămas doar în chiloți și papuci”

Redacția

Calendarul evenimentelor astronomice din România

Redacția

Tânără salvată de un client milos din mâinile unui proxenet care îi aducea peste 30 de clienţi pe zi. Sora fetei a trăit o experienţă şi mai dramatică

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site