NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

AVERTISMENT! Abuzul de dezinfectanţi poate produce alergii severe

Cristina P., 46 de ani: „De ceva vreme, de la vârful degetelor până la coate, mă mănâncă pielea foarte tare și este din ce în ce în ce mai roșie. Mai ales noaptea, senzația de mâncărime este atât de intensă, că nu mă pot odihni. Ziua, în afara faptului că îmi ascund palmele de colegi, pentru că sunt foarte roșii, pielea nu mă mănâncă atât de tare. Dar noaptea este cumplit. Dorm separat, pentru că nici soțul meu nu se poate odihni din cauza mea. Pe lângă senzația fizică de profund disconfort, îmi este și rușine să nu mă vadă cineva scărpinându-mă într-una și să mai creadă că nu am grijă de igiena mea. Vreau să vă spun că mă spăl foarte des cu apă și săpun, dar mă și dezinfectez frecvent. Nu înțeleg ce mi se întâmplă și ce trebuie să fac pentru a scăpa de acest calvar. Sunt permanent obosită, pentru că nu mă odihnesc suficient. Vreau să precizez că deși cu toții mâncăm aceeași mâncare și folosim aceleași produse de igienizare, numai mie mi s-a întâmplat acest lucru“. 

Dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog, Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon“: Din ceea ce descrieți dumneavoastră, pare a fi o dermatită de contact. Evident, că o certitudine vom avea abia atunci când se va efectua examenul clinic, adică după ce veți fi consultată de un medic. Pot, însă, să vă explic ce vi se întâmplă. 

Săpunurile solide, de calitate, sunt mai puţin alergenice 

În urma acțiunii de spălare repetată, uneori lipsită de clătirea absolut necesară și eventuală gresare (relipidare) a pielii s-au produs defecte de integritate în stratul superficial al pielii și, mai ales, a fost distrus filmul lipidic. La un moment dat, a apărut o leziune reactivă inflamatorie, aceasta a fost agresată la rândul ei, întreținând și agravând reacția normală de regenerare a celulelor agresate, rolul de bariera al pielii fiind compromis. Noi o etichetăm ca fiind un debut al dermatitei de contact. Cu greu poate fi identificată substanța care a produs primele agresiuni, aceasta făcând parte din nenumăratele ingrediente din categoria aditivilor (stabilizatori, conservanți, odorizanți, condiționatori, coloranți etc.) folosiți în industria cosmetică, a igienei personale și nu numai. Am observat că, în ultima vreme, în ultimii 10-12 ani, săpunurile solide au fost înlocuite, în mare parte, cu săpunurile lichide și gelurile de duș. Săpunurile solide de calitate, conțin puține ingrediente în procesul de fabricație, sunt mai puțin alergenice, pentru că au o compoziție și un proces de fabricație simplu, din ingrediente naturale care, în urma utilizării normale, au dovedit de-a lungul timpului o toleranță bună a pielii.

  

Mi-ați spus că doar dumneavoastră din toată familia vă confruntați cu această problemă. De ce unele persoane fac dermatite de contact și altele nu? Este foarte simplu. Vorbim despre sensibilitate.  

De ce unii sunt mai sensibili decât alţii?  

Ar putea fi implicat factorul genetic, constituțional, experiența individuală până la momentul respectiv, gradul de sensibilizare, de stres, utilizarea mai multor produse fără o clătire adecvată între ele care poate duce la reacții încrucișate (în urma presensibilizării) crescând riscul alergic. Practic, vorbim despre un produs care conține o moleculă alergenică pentru pielea ta (sensibilizată) dar pentru cei din jur nu este alergenică. Acesta este motivul pentru care unele persoane simt o frustrare enormă: „Ce mă fac eu de acum încolo, că n-am să mai pot folosi deodorant!“ Ce poți face în această situație? Să te speli foarte des. Știu persoane aflate în această situație care se spală la fiecare câteva ore de ani de zile și duc o viață normală. 

Și nu sunt alergenice doar produsele cosmetice. Sunt alergenice, și nu de puține ori, produsele de spălare a lenjeriei, a hainelor, care dacă nu sunt îndepărtate suficient de bine prin clătire (uneori este necesară o a doua clătire), ajung în cantități infime pe suprafața pielii și numai prezența acestora, deși în cantități foarte mici, poate declanșa reacția alergică. Diferența fiind între foarte puțin și deloc.

Continuarea pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Gravidă cu coronavirus tratată la Maternitatea „Elena Doamna”

Redacția

Șef de secție de la Spitalul Municipal de Urgență confirmat cu COVID-19. Pacienții și personalul vor fi testați. Alți doi pozitivi în prima zi de Paște!

Redacția

Află că eşti bine! Campanie pentru combaterea cancerului la sân

Ema Roman
Încarcă...