RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Apicultorii se revolta impotriva impozitarii albinelor

Incepand cu luna februarie, proprietarii de familii de albine trebuie sa plateasca impozit pentru fiecare roi detinut. Conform dispozitiilor Codului Fiscal, pentru perioada ramasa din acest an, norma de venit pentru care se aplica impozitul de 16% este de 70 de lei pentru fiecare familie de albine, daca numarul lor este cuprins intre 50 si 100, respectiv 98 de lei pentru mai mult de 100 de familii de albine.

Doar cei care au mai putin de 50 de familii au scapat de plata contributiei la buget. “Conform datelor oficiale, la 31 decembrie 2012, in judetul Iasi erau inregistrate aproximativ 42.000 de familii de albine. Dintre apicultori, doar 60% detin mai mult de 50 de familii de albine”, a declarat Lucian Luchian, director la Apicola Iasi.

Acesta sustine ca normele de venit impuse de stat sunt mult prea mari pentru posibilitatile financiare ale apicultorilor. “Noi am avut si o actiune de protest, prin care doream sa atragem atentia guvernantilor asupra dificultatilor din acest domeniu. Pe langa impozitul propus de Executiv, mai trebuie sa platim contributia la pensie de 31,3% si cea la asigurarile de sanatate de 5,5%. Eu, de exemplu, am 200 de familii de albine si trebuie sa platesc la stat aproape 3.000 de lei impozit”, a declarat Lucian Luchian. Conform Codului de Procedura Fiscala, un apicultor care detine, de exemplu, 125 de familii de albine, pana la sfarsitul anului, trebuie sa plateasca 963,7 lei impozit, la care se adauga 1.821,4 lei la fondul de pensii si 202 lei la sanatate. “De la o familie de albine se obtine, in medie, cam 18 kg de miere pe an. Pretul acesteia la vanzarea en gross este de 11-12 lei pe kg. Cheltuielile cu o familie de albine se ridica la aproape 300 de lei. Aici intra amortizarea lazilor, a utilajelor apicole, dar si tratamentele medicale sau biostimulatorii. Veti vedea ca apicultura nu prea este rentabila”, a sustinut Lucian Luchian. Acesta este de parere ca scaderea normei de impozitare ar fi o solutie pentru supravietuirea apicultorilor. “Se discuta in Parlament scaderea normei de venit la 40 de lei norma unica, pentru toti cei care au mai mult de 75 de familii de albine. Sectorul apicol nu este unul subventionat. Daca ar fi, de exemplu, o cota de subventionare de 50 de lei de familie de albine, am putea vorbi despre o rentabilizare a sectorului”, a mentionat Lucian Luchian. Pana la aparitia modificarii legislative, toti apicultorii cu mai mult de 50 de familii de albine trebuie sa achite statului impozitul pe venit, contributia la fondul de pensii si la cel de sanatate in doua transe egale: prima, in cota de 50%, pana la data de 25 octombrie, iar cea de-a doua pana pe 15 decembrie.

  

sursa www.bzi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

O nouă modă printre agricultori: cultivă cătină, zmeur sau goji în loc de porumb! Cele mai mari suprafețe cultivate sunt la Pașcani și Cristești

Redacția

Începe culesul strugurilor de vin, dar lipseşte forţa de muncă

Redacția

Bursa locurilor de muncă – Așteptări înalte, dezamăgiri în masă. Doar 3 persoane au fost angajate pe loc

Teona Gherasim
Încarcă...