„Telefonul salvator”, așa a numit un pacient apelul care îl trezea noaptea pentru a afla că trebuie să vină la spital, deoarece ar putea fi compatibil cu un rinichi. De această dată, compatibilitatea a fost confirmată. Deși, după 12 ani de dializă, mulți pacienți își pierd speranța și chiar renunță să mai încerce un transplant, Neculai nu a renunțat. El a continuat să spere până când s-a și întâmplat.
Când medicii din Bulgaria au anunțat că există doi rinichi compatibili pentru pacienții din Iași, toate echipele s-au mobilizat rapid. De la portar și infirmiere până la medici, toată lumea a lucrat peste noapte. Intervențiile au fost finalizate în jurul orei 11, a doua zi. Astăzi, Neculai, în vârstă de 42 de ani, după 12 ani de dializă, și Daniel, de 49 de ani, cu cinci ani de dializă în spate, sunt colegi de salon. Cei doi sunt norocoșii care au beneficiat de transplantul de rinichi și a căror viață s-a schimbat radical.
Neculai spune că nu a avut o viață complet izolată, dar nici nu s-a simțit liber
Neculai, în vârstă de 42 de ani, din comuna Berchisesti, județul Suceava, a fost în programul de dializă timp de 12 ani. Totul a început pe 24 noiembrie 2012, când a observat că i se umflă picioarele. Pe atunci lucra în construcții și senzația de greutate l-a determinat să consulte un medic, care a descoperit că avea nevoie de dializă. Neculai povestește că, de-a lungul timpului, și-a acceptat situația din dragoste pentru familie și a învățat să trăiască cu aceasta. Despre cei 12 ani petrecuți în programul de dializă, spune că nu a avut o viață complet izolată, dar nici nu s-a simțit liber, deoarece a fost dependent de aparat. În această perioadă, Neculai nu a putut face deplasări mari. Pe lângă timpul pe care își dorește să-l recupereze alături de familie, acesta spune că vrea să călătorească din nou.
„L-am numit telefonul salvator, așa am trecut acest număr în telefon. Mă gândeam că e posibil să fie salvarea mea. După doi ani de dializă, am fost chemat prima dată, dar din păcate, nu a fost posibil atunci. Însă, în sfârșit, a venit ziua mult așteptată. Când am aflat că sunt compatibil, am fost copleșit de emoție și surprins, nu mi-a venit să cred. Pentru noi, cei care avem probleme cu rinichii, dializa reprezintă o sursă de viață, iar eu m-am adaptat la această situație. Nu mi-am pierdut speranța, deoarece am crezut întotdeauna într-un transplant. În cei 12 ani, am fost chemat de trei ori, dar nu a fost să fie. Însă, s-a întâmplat până la urmă, iar pentru asta le mulțumesc în mod special donatorilor și echipei medicale”, a declarat Neculai.
Familia i-a oferit puterea necesară pentru a ajunge în punctul în care a obținut transplantul de rinichi
Neculai se emoționează profund când vorbește despre familia sa mare care îl așteaptă acasă. Are trei băieți căsătoriți, două fete și doi nepoți. Recunoaște că familia i-a oferit puterea necesară pentru a ajunge în punctul în care a obținut transplantul de rinichi. Acum, cu timpul pe care nu-l mai petrece din două în două zile la dializă, își dorește să-l petreacă alături de cei dragi. Deși a existat opțiunea ca un membru al familiei să doneze rinichiul, Neculai a ales să nu-i supună testelor de compatibilitate pentru a nu le pune în pericol sănătatea.
Nimeni nu-l așteaptă acasă pe Daniel, dar acest lucru nu îl oprește să-și urmeze visul de a călători
Daniel, în vârstă de 49 de ani, dintr-un sat din județul Neamț, a fost în programul de dializă timp de cinci ani. Acesta povestește că a început să observe umflarea picioarelor și dificultăți în mișcare, iar după câteva controale, a fost trimis la Iași, unde a aflat vestea că trebuie să înceapă dializa. Familia sa nu a primit bine vestea, știind că viața va deveni mult mai complicată, Daniel menționează că soția l-a părăsit și că, după ce fiicele sale s-au mutat în Irlanda, a rămas singur. Din păcate, nimeni nu-l așteaptă acasă, dar acest lucru nu îl oprește să-și urmeze visul de a călători. Înainte de dializă, Daniel era un mare pasionat de călătorii și a străbătut jumătate din Europa, dar dializa i-a limitat această bucurie. Acum, cu ocazia transplantului de rinichi, Daniel este gata să înceapă un nou capitol, să revină în locurile pe care le-a mai vizitat și să exploreze și cele pe care nu le-a văzut încă.
„Nu mai puteam să plec nicăieri, trebuia să fiu constant la dializă. După fiecare ședință de dializă mă simțeam mai bine, dar nu complet. Dializa a fost o salvare care m-a ajutat să continui. Nu mai aveam așteptări de la un transplant, dar m-am bucurat enorm când am fost sunat. Am primit a doua șansă la viață”, a declarat Daniel.
Transplantul durează până la patru ore, începând din momentul în care pacientul intră în sala de operație. Echipa medicală implicată în această procedură numără aproximativ 12 medici, inclusiv anestezistul, pentru cele două cazuri. Pe lista de așteptare se află între 400 și 500 de pacienți din toată zona Moldovei, incluzând Botoșani, Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui, Iași, Galați și Focșani. De această dată, au fost chemați opt pacienți, iar în urma analizelor și examenului clinic, au fost selectați cei mai potriviți candidați, atât din punct de vedere clinic și biologic, cât și din punct de vedere imunologic.
Continuarea pe Ziarul De Iași