RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Analiză: Ce urmează pentru Afganistan odată cu întoarcerea talibanilor / Cum se explică dezastrul armatei afgane?

Afganistanul este la un pas de prăpastie, forțele de securitate retrăgându-se din fața ofensivei talibanilor, care controlează marea majoritate a orașelor și zonelor rurale ale țării, în timp ce Washingtonul și Londra anunță următoarea evacuare a cetățenilor și diplomaților lor din Kabul. Ce strategie au talibanii, ce perspective sunt și cum se explică dezastrul armatei afgane?, iată câteva întrebări esențiale care încă își caută răspuns, potrivit AFP.

Ce strategie au talibanii?

Talibanii nu au ascuns niciodată că au intenționat să restabilească un emirat islamic similar cu cel pe care l-au impus atunci când au condus țara din 1996 până în 2001. Mulți analiști au speculat cu privire la modul în care intenționau să atingă acest obiectiv: de exemplu, propaganda, forța brută sau amestecul celor două.

Strategia militară pare să fi fost suficientă pentru a copleși forțele guvernamentale cu atacuri pe fronturi multiple și asupra țintelor răspândite în toată țara.

  

Pentru a realiza acest lucru, mai întâi au trebuit să ajungă la un acord cu Washingtonul, obosit de acest război, privind retragerea forțelor americane, în timp ce se angajau să nu lovească obiectivele americane.

Ca parte a acestui acord, semnat în februarie 2020 la Doha,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Klitschko acuză presiuni politice pentru a demisiona din funcția de primar al Kievului: „Am câștigat deja? Nu există alte provocări, principala problemă este Klitschko?”

Redacția

Se anunță o vară istorică în România. Temperaturi și fenomene meteo extreme

Redacția

Cum se adaptează rușii la mașinile din China, după ce giganții auto occidentali s-au retras / Ce probleme sunt

Redacția
Încarcă...