NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Amenzi de mii de lei pentru cei care aruncă gunoiul pe geam


Cetăţenii care aruncă gunoaie pe ferestrele apartamentelor sau din maşini ar putea primi amenzi de mii de lei, prevede un proiect de act normativ adoptat de Senat. Prevederile fac parte dintr-o propunere legislativă ce vizează modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat, în şedinţa de luni, în urma depăşirii termenului în care senatorii trebuiau să se pronunţe, potrivit hotnews.ro. Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie să treacă şi de Cameră Deputaţilor, care este for decizional.
Potrivit propunerii legislative, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice vor fi sancţionate pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor şi a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum şi pentru aruncarea la întâmplare a gunoaielor şi a mucurilor de ţigară din maşini. În ambele cazuri, amendă aplicabilă va fi cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Potrivit iniţiatorilor, viaţa la bloc a obişnuit anumiţi cetăţeni cu ideea că spaţiile din faţă şi din spatele clădirilor de locuit sunt ale nimănui, astfel că se pot arunca obiecte şi resturi menajere fără a deranja pe cineva. De aceea, amenzile propuse trebuie legiferate, astfel încât oamenii să nu mai facă mizerie în jurul blocurilor cu atâta uşurinţă.
Membrii Comisiei senatoriale pentru Administraţie Publică şi Organizarea Teritoriului au considerat, în raportul asupra propunerii, că documentul ar trebui respins, deoarece autorităţile locale sunt cele care ar trebui să stabilească aceste amenzi, astfel încât să nu se aducă atingere principiului autonomiei locale. În acelaşi timp, iniţiatorii susţin că, deşi consiliile locale trebuie să ia măsurile necesare pentru a preveni aruncarea gunoaielor, practica a arătat că hotărârile acestora nu produc efecte juridice. „În alte ţări, amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise sunt usturătoare şi, cel mai important, se aplică, încât oamenii respectă legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre şi din autovehicule nici nu se mai pune problema”, este subliniat în expunerea de motive.

  

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Teorie tulburătoare a unui expert ieșean: Cutremurele din România, induse artificial de o mare putere mondială

Redacția

PRIMA MAŞINĂ 2014: Guvernul a aprobat normele de aplicare. Cum aplici la program

Redacția

Caz emoţionant! Un preot a murit de coronavirus, după ce a cedat aparatul de respirat unui bolnav mai tânăr ca el!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site