NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Ambasadele a 12 state, printre care SUA, Germania şi Franţa, fac un apel către parlamentarii români: „Evitaţi schimbările care ar slăbi statul de drept“

Ambasadele a 12 state, printre care se numără Statele Unite, Franţa, Germania şi Olanda, au făcut joi un apel public la părţile implicate în modificarea Codurilor Penale să nu slăbească statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva corupţiei.

Un număr fără precedent de state aliaţi şi parteneri internaţionali ai Românie, printre care SUA, Germania, Franţa sau Olanda, au tras un semnal de alarmă cu privire la modificările pe care Parlamentul urmreşte să le aducă Codurilor penale. În mesajul lor, statele fac un apel la părţile implicate în modificarea Codurilor Penale de a evita schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva corupţiei. Mai mult, cele 12 state atrag atenţia că urmăresc cu atenţie acest proces legislativ şi că îşi menţi îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii.   „Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice paşi înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”, se arată în mesajul publicat de ambasadele celor 12 state. 

articolul integral pe www.adevarul.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Lider ALDE la Pașcani:”Asigurăm majoritatea. Fără noi nu trece nici un proiect al CJ Iași”

Marius Parteni

Procurorii DNA vor fi surprinşi când vor auzi totul. Societate emblemă a Iaşului falimentata de corupţie?

Redacția

Ordonanța 13, pe masa CCR

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site