RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Activităţi catehetice la Poieniţa, Protopopiatul Paşcani

În perioada Postului Mare, Parohia Poieniţa a organizat o serie de activităţi catehetice, având ca subiect tematica propusă de programa catehetică 2015, aflată în curs de implementare în toate cele douăsprezece protopopiate din Eparhia Iaşilor.

Catehezele, susţinute de pr. paroh Marius-Ionuţ Tabarcea, s-au adresat în special adulţilor, categorie de credincioşi de multe ori defavorizată, mai ales din punctul de vedere al învăţământului religios, aproape inexistent în urmă cu câteva decenii. Temele dezbătute până în prezent au fost: Biserica, parohia şi slujirea preotului. Ca locaţie de desfăşurare a întâlnirilor catehetice a fost ales Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Părinţi şi Copii – Hârtoape (Poieniţa), instituţie cu care Parohia Poieniţa are încheiat, din anul 2012, un protocol de colaborare. Centrul deţine un spaţiu de conferinţe generos fiind dotat cu echipamente media moderne.

Prima cateheză cu tema „Ce este parohia?“ a fost susţinută duminică, 15 martie 2015, în prezenţa a 20 de credincioşi. Prezentat într-o manieră atractivă, subiectul s-a dovedit a fi unul actual şi de interes pentru toţi participanţii. Tratarea a urmărit un istoric al primelor comunităţi creştine (sec. II-IV), apariţia primelor parohii (sec. V), membrii parohiei, responsabilităţile şi îndatoririle acestora, dar şi istoricul propriei parohii. Fiecare aspect analizat a fost argumentat scripturistic şi patristic, fiind încadrat şi în contextul politic, social şi religios al perioadei menţionate. De asemenea, prezentarea s-a bucurat de un număr impresionant de fotografii vechi din arhiva parohiei. Evaluarea interactivă a activităţii şi discuţiile libere pe seama subiectului şi nu numai au dus la aprecieri, majoritatea participanţilor declarându-se impresionaţi.

  

„Ce este Biserica?“ şi „Slujirea preotului în parohie“

Duminică, 22 martie, 16 enoriaşi ai parohiei au luat parte la cateheza cu tema „Ce este Biserica?“. Păstrând caracterul interactiv, prezentarea a avut ca obiectiv conştientizarea credincioşilor şi dobândirea de informaţii noi cu privire la instituţia Bisericii şi la locaşul de închinare. După vizionarea unui film tematic, expunerea a urmărit un scurt istoric al Bisericii de la întemeire şi până în prezent, accentul fiind pus în principal pe locaşul de închinare (împărţire, elemente principale, obiecte de cult, semnificaţii). Chiar dacă informaţiile prezentate erau în general cunoscute, preotul paroh a oferit explicaţii necesare atunci când în discuţie au fost aduşi mai mulţi termeni noi. Din nou, activitatea a fost apreciată cu mult entuziasm de către credincioşi.

cititi articolul complet aici pe www.doxologia.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hadâmbu! Astăzi, de Naşterea Maicii Domnului, se sărbătoreşte hramul bisericii alături de zeci de credincioși

Redacția

Mărţişorul, simbolul primăverii. Expoziție cu vânzare la Casa de Cultură

Oana Cordoneanu

Confesiunea ieşeanului care a jucat un rol de top în serialul Netflix OTTOMANS. “Atuul meu – călăria. M-a învăţat tata”

Redacția
Încarcă...