Amenzi drastice şi închisoare pentru alcool la volan . legea va intra în vigoare pe 15 februarie.
Noul Cod Rutier care va intra în vigoare pe 15 februarie prevede amenzi drastice pentru şoferii indisciplinaţi. Unele amenzi au crescut chiar de zece ori, iar şoferii depistaţi că au consumat alcool înainte de a se urca la volan pot ajunge chiar după gratii. În cazul vorbitului la telefon amenda ajunge la 1.600 de lei, iar depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră care se se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale se sancţionează cu amenzi cuprinse între 4.080 şi 9.600 de lei, la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani. Unul dintre factorii care determină cele mai multe accidente rutiere în România, alcoolul, a ajuns în atenţia legiuitorilor care nu mai manifestă nici un pic de clemenţă în privinţa celor care se urcă beţi la volan. Astfel, potrivit noilor reglementări ale Codului Rutier, în România şoferii nu au voie să bea deloc alcool. Noul Cod Rutier prevede că dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile. În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.
Cât poţi să bei fără să ai probleme cu legea
Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu avea probleme cu poliţiştii de la Circulaţie se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (kg), dă ca rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după consumul a patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.
Specialiştii mai spun că la persoanele care beau pe stomacul gol valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiola cel mai puternic la 1,5- 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă. Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteză de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede).
Sursă: www.ziarulevenimentul.ro