RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

20 de ani de la moartea Elisabetei Rizea, unul din simbolurile rezistenței anticomuniste românești

În data de 6 octombrie 1902 se naște filosoful Petre Țuțea, iar în 1933, actrița Vasilica Tastaman. În aceeași zi, dar în 1933 a fost înființat Spitalul de Urgență București, actualul Spital Floreasca. De asemenea, în urmă cu 20 de ani, moare Elisabeta Rizea.  

1889 – În cartierul Montmartre din Paris isi deschide portile celebrul cabaret Moulin Rouge.

A fost construit de Joseph Oller, care era proprietar și al Paris Olympia. Este cel mai cunoscut pentru renașterea modernă a dansului can-can.

1902 – S-a născut Petre Țuțea, filosof, eseist, economist şi om politic român 

Petre Țuțea (n. 6 octombrie 1902, Boteni, Boteni, Muscel, România – d. 3 decembrie 1991, București, România) a fost un autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist român, membru al Mișcării Legionare, victimă a regimului comunist din România. Petre Țuțea este arestat în 12 aprilie 1948, fiind încarcerat în arestul Siguranței din str. Rahova, acuzațiile care i se aduceau fiind de spionaj în favoarea anglo-americanilor.

  

În realitate, în 11 februarie 1948 diplomatul britanic John Bennet a înaintat la Foreign Office un raport asupra situației economice din România, citând pe larg dintr-o lucrare redactată cu ani în urmă de Petre Țuțea, în cadrul Oficiului de Studii al Ministerului Industriei și Comerțului (Economiei Naționale), privind relațiile economice româno-germane din trecut, ca bază de comparație cu relațiile economice româno-sovietice.

A fost supranumit un Socrate român, datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate. S-a bucurat de prietenia lui Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Constantin Noica. A fost preocupat de filosofia religioasă creştin-ortodoxă. („Bătrâneţea şi alte texte”, „Tratat de economie politică”, „Comentarii la Platon”, „Reflecţii religioase asupra culturii”, „Filosofia nuanţelor”, „Introducere mistică în filosofia modernă”)

continuare pe adevarul.ro

Related posts

Oameni ai locului (17 Martie 2016): Sat cultural european Ruginoasa

Redacția

Locomotiva din „Orient Express” și vagoane din trenul prezidențial al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej au ajuns la Pașcani!

Marius Parteni

Cupa ”Mihail Sadoveanu” la șah a fost anulată

Oana Cordoneanu
Încarcă...