RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Consiliul Judeţean e la un pas de finanţarea europeană pentru Proiectul „Sistemul de management integrat al deşeurilor”

Proiectul Major „Sistem de management integrat al deşeurilor în Județul Iași”, demarat în 2008, a ajuns la etapa semnării contractului de finanţare. Aplicația de finanțare împreună cu documentele suport au fost finalizate, iar Ministerul Mediului și Pădurilor a constatat conformitatea acesteia cu cerințele europene și a transmis-o la începutul acestei luni spre aprobare Comisiei Europene.

 

În acest sens astăzi a fost organizată o conferinţă de presă. La eveniment au participat Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe BOERU, Preşedintele SC Romair Consulting LTD Bucureşti, firma care asigură asistenţa tehnică a proiectului, Anca BOSTAN, Directorul Organismul Intermediar Programului Operaţional Sectorial – Mediu Bacău, Laura PĂSTRĂVANU, Managerul proiectului, precum şi întreaga Unitate de Implementare a Proiectului.„Sperăm ca până la sărbătorile de Crăciun să semnăm contractul de finanțare cu Ministerul Mediului și Pădurilor, instituţia care gestionează Programul Operaţional Sectorial – Mediu 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de aproape 70 milioane euro, din care circa 50 milioane euro reprezintă finanțarea nerambursabilă. Contribuția Județului Iași de 19,3 milioane euro va fi asigurată de Consiliul Județean Iași, beneficiarul proiectului, din care aproape 12 milioane euro reprezintă TVA recuperabilă de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este de 34 de luni”, a declarat Cristian ADOMNIŢEI.

  

Scopul proiectului este reprezentat de completarea infrastructurii și a echipamentelor existente cu investiții care să conducă la asigurarea unui sistem de management integrat al deșeurilor la nivel de județ, prin care se va realiza atingerea standardelor minime pentru conformarea cu cerințele legislative ale Uniunii Europene referitoare la sectorul de mediu, precum și respectarea angajamentelor României asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Prin implementarea SMID în Județul Iași se doreşte realizarea următoarele obiective:

100% rată de acoperire cu servicii de salubritate oferite de operatori autorizați;

Creșterea gradului de reciclare al deșeurilor de ambalaje;

Reducerea cantității de deșeu biodegradabil depozitat

Închiderea depozitelor urbane neconforme.

SMID cuprinde următoarele obiective de investiții:

Pubele și containere pentru colectarea deșeurilor în județul Iași;

Vehicule de lung curier pentru transportarea deșeurilor la facilități;

Stații de transfer: Bălțați și Ruginoasa;

Stații de sortare: Ruginoasa (stație nouă) și Țuțora (finalizarea stației existente și construirea unei stații noi);

Stație de compostare: Țuțora;

Stație de Tratare Mecano-Biologică (MBT): Țuțora;

Construirea subcompartimentului 3 al Depozitului ecologic Țuțora;

Închiderea depozitelor neconforme : Pașcani – Valea Seacă, Târgu Frumos – Adâncata, Hârlău și Tomești.  

                În cadrul proiectului au fost finalizate documentațiile de atribuire pentru toate cele 9 contracte de achiziție publică din cadrul proiectului (4 contracte de lucrări, 1 contract de furnizare echipamente de colectare și transfer, 4 contracte servicii de asistență tehnică și audit financiar), pentru 7 dintre acestea se vor lansa procedurile de achiziție publică în cursul acestei luni.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Conferință de presă lansare Forța Civică la Pașcani

Redacția

Rocadă liberală în Consiliul Local Pașcani!

Marius Parteni

Marcel Ciolacu a anunțat că PSD depune moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Cîțu pe 14 iunie

Redacția
Încarcă...