RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Reforma sistemului sanitar va incepe de la poarta spitalelor

Reforma sistemului sanitar va incepe de la poarta spitalelor. Persoanele care asigura serviciul de paza vor da o declaratie prin care se angajeaza sa nu primeasca niciun fel de “atentii” pentru a permite accesul  in spital in  afara programului de vizitare. Ar fi interesant de aflat cand vom avea si declaratiile medicilor ca nu vor mai primi mita.

Pacientii internati in spitalele publice pot fi vizitati zilnic intre anumite ore, iar paznicii vor trebui sa dea declaratii prin care se angajeaza sa nu primeasca atentii de la vizitatori pentru a li se permite accesul in spital in afara orelor de vizitare. Prevederile sunt cuprinse in Ordinul privind reglementarea programului de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice emis in 17 decembrie de ministrul Sanatatii, publicat in Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

Potrivit actului normativ, programul de vizita al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice este de luni pana vineri, intre orele 15.00 si 20.00, precum si sambata si duminica, intre orele 10.00 si 20.00.

  

Managerii unitatilor sanitare au obligatia sa afiseze programul de vizite la toate intrarile in unitatea sanitara, in mod vizibil si accesibil vizitatorilor”, se arata in Ordinul ministrului Sanatatii.

Totodata, prin actul normativ a fost interzisa unitatilor sanitare perceperea de taxe pentru vizitarea pacientilor.

”In cazul incalcarii acestor prevederi se vor aplica sanctiuni administrative, pana la desfacerea contractului de munca pentru persoana care se face vinovata sau incetarea contractului cu firma de prestari de servicii de paza”, potrivit Ordinului ministrului Sanatatii.

Totodata, Ordinul prevede ca un pacient internat intr-un salon cu mai mult de trei paturi poate fi vizitat de maximum trei persoane.

De asemenea, in salon pot fi simultan vizitatori pentru cel mult doi pacienti.

Unitatile sanitare pot dispune ca durata vizitei sa fie limitata la 60 de minute, pentru a da posibilitatea vizitei si celorlalti pacienti internati in acelasi salon, daca exista solicitari in acest sens.

Pacientii din sectiile sau compartimentele de terapie intensiva pot fi vizitati zilnic doar de membrii familiei, respectiv parinti, copii, surori sau frati. La acesti pacienti pot intra cel mult doua persoane, care trebuie sa respecte procedurile interne ale sectiei.

Sectiile sau compartimentele de terapie intensiva sunt obligate sa aiba un numar de telefon prin care medicul curant sau cel de garda sa informeze familia despre starea pacientului.

Familiile pacientilor internati in oricare dintre sectiile unitatii sanitare pot discuta direct cu medicul curant in timpul programului de lucru al acestuia, in baza unui program stabilit de medicul sef sau de coordonatorul sectiei, aprobat de directorul medical si afisat la loc vizibil in unitatea sanitara.

Pacientii aflati in stare critica sau terminala pot fi vizitati la orice ora, indiferent de sectia in care sunt internati. Un membru al familiei poate solicita sa stea permanent langa pacientul aflat in stare critica sau in faza terminala, daca sunt conditii necesare in sectia in care este internat.

”In caz contrar, se va asigura accesul familiei periodic la pacient, asigurandu-se un spatiu adecvat de asteptare, in apropierea sectiei, compartimentului respectiv”, potrivit documentului citat.

Prevederile Ordinului se aplica tuturor unitatilor sanitare cu paturi din reteaua Ministerului Sanatatii si celor al caror management a fost transferat la autoritatile administratiei publice locale.

sursa mediafax.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Conducerea Parlamentului decide calendarul audierii Guvernului Cioloş. Când ar putea avea loc votul de învestitură

Redacția

Hellvig şi Aurescu, chemaţi în Parlament pentru a prezenta evoluţia situaţiei de la graniţa cu Ucraina

Redacția

Rafila: Vaccinul anti-COVID va fi făcut o dată pe an, ca şi la gripă/ Administrarea de doze din acelaşi vaccin la intervale scurte poate duce la „suprastimularea” sistemului imunitar

Redacția
Încarcă...