RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Ciohorăni, polul sărăciei

La 90 de kilometri de capitala Moldovei se găseşte Ciohorăni, localitatea în care şomajul a devenit un mod de viaţă. Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi arată că aceasta este comuna cu cea mai mare pondere a şomerilor în populaţia activă, aptă de muncă şi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani. Nu mai puţin de 17,2% dintre aceste persoane nu au un loc de muncă şi nicio sursă de venit în afară de indemnizaţia de şomaj şi de venitul minim garantat acordat de la bugetul de stat.

În această comună avem înregistrate 199 de persoane şomere. Dar deoarece este o localitate mică, ponderea şomerilor în populaţia activă este mai mare decât în cazul celorlalte, de 17,27%, a explicat Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. Cu toate că este campioană la numărul de şomeri, comuna are iniţiate sau în derulare o serie de proiecte inedite, având în vedere numărul mic de locuitori, puţin peste 2.000 de persoane. Astfel, printre iniţiativele edililor din Ciohorăni se numără amenajarea unui muzeu local, construirea unui bazin de înot didactic-şcolar, a unei baze sportive, amenajarea de spaţii verzi, amenajarea de locuinţe sociale pentru persoanele de etnie rromă, construirea unui parc eolian sau a unui centru de voluntariat pentru situaţii de urgenţă.

Andrieşeni, comuna cu 8 şomeri

  

La egalitate, pentru locul secund în topul celor mai sărace localităţi în ceea ce priveşte locurile de muncă şi gradul de angajare al localnicilor se află Dolheşti şi Hărmăneşti. „Ponderea şomerilor în comuna Dolheşti este de 15,75%, cu 255 de persoane înscrise în evidenţele noastre, iar în Hărmăneşti de 15,76%”, a completat purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Comunele care ar putea servi drept exemplu pentru orice economie înregistrează doar câteva zeci de persoane fără un loc de muncă. Astfel, Andrieşeni este comuna în care AJOFM a înregistrat doar 8 persoane şomere. De altfel, aici este şi cea mai mică pondere a şomajului, de 0,87%. Pentru şomerii din mediul rural Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă are o serie de cursuri pe meserii care se pliază pe caracteristicile zonei din care provin şomerii. „Noi încercăm să sprijinim persoanele care nu au nici serviciu şi nici calificare în aceste zone şi de aceea deschidem cursuri de formare profesională, acestea având scopul de a le spori şansele de angajare”, a conchis Adriana Sârghie.

În ceea ce priveşte localităţile urbane din judeţ, Iaşul are cea mai mică pondere a şomajului. Cu 2.792 de persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Iaşi, procentul calculat de instituţie a fost de 1,26%. Locul al doilea este ocupat de oraşul Târgu Frumos, cu o pondere de 2,28% şi un număr de 220 de şomeri.

Municipiul Paşcani ocupă cea de-a treia treaptă a clasamentului, cu 853 de persoane fără un loc de muncă şi o pondere de 2,83%, urmat de Podu Iloaiei şi oraşul Hârlău, cu ponderi de 4,43%, respectiv 6,2%.

sursa evenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Cazuri sociale la audienţele de astăzi. Nevoiaşii au plecat cum au venit

Ema Roman

AJOFM Iași: 3,03 % –  rata şomajului înregistrat la finalul lunii martie 2023

Redacția

E sărbătoare mare pe 24 ianuarie. Toți credincioșii trebuie să țină POST

Redacția
Încarcă...