RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Lista completa a parlamentarilor de Iasi

Rezultat surprinzator la alegerile generale in judetul Iasi. Cel putin in comunele din mediul rural, PP-DD s-a clasat pe locul doi dupa USL. Asta in conditiile in care in mediul rural, campania USL a fost mult mai slaba decat cea a ARD.

In plus, USL a castigat toate colegiile cu un scor de peste 60 la suta. Asta inseamna ca celelalte formatiuni politice care au trecut pragul electoral vor obtine voturi prin redistribuire. Dar avand in vedere numarul de voturi obtinute, primul partid care intra la redistribuire este PP-DD, ceea ce face ca aceasta formatiune sa obtina mai multe mandate de deputati si de senatori decat ARD. PP-DD se afla pe locul doi in toate marile localitati ale judetului Iasi. Aceste date arata ca in ciuda crizei, la Iasi, in loc de 17 parlamentari, ar putea fi 25. In ceea ce priveste mandatele de deputati ale PP-DD, acestea se disputa inca intre Vlad Hogea, Viorel Blajut si Daniel Oajdea. La ARD, sansele sunt de partea lui Petru Movila, Adrian Acostoaie, Liviu Bulgaru si Camelia Bogdanici. La Senat este dificil de facut o evaluare, avand in vedere ca trebuie adunate rezultate din mai multe sectii decat in cazul deputatilor.

Iata lista noilor parlamentari de Iasi

  

Colegiul Raducaneni a fost atribuit lui Mugur Cozmanciuc (USL), in timp ce deputatul Relu Fenechiu (USL) si-a pastrat mandatul pe colegiul Tomesti. Colegiul Tibanesti a fost atribuit lui Constantin Adascalitei (USL), in timp ce deputatul Vasile Mocanu (tot USL) si-a pastrat mandatul pe zona Targu Frumos. Un alt deputat in functie, social democratul Neculai Ratoi, a castigat zdrobitor colegiul Pascani, in timp ce colegul sau parlamentar Anghel Stanciu a invins in colegiul Harlau. Iasul il va avea ca deputat si pe tanarul Costel Alexe (USL), care a invins in colegiul Podu Iloaiei. Uneperistul Gheorghe Emacu a castigat colegiul Copou – Centru, in timp ce creatoarea de moda aterizata la USL, Cristina Nichita si-a atribuit mandatul de deputat pe colegiul Dacia – Alexandru. In municipiu, a fost ales ca nou parlamentar si social democratul Sorin Iacoban, care a castigat in Tatarasi, in timp ce fostul primar de Pascani, Grigore Craciunescu (USL) a revenit in Parlament dupa o pauza de cativa ani, dupa ce a repurtat o victorie in CUG. Directorul Finantelor Judetene Iasi, Anton Dobos, si-a atribuit si el mandatul de deputat in Nicolina.
La Senat, USL si-a atribuit din prima toate cele cinci mandate. Astfel, Varujan Vosganian (colegiul 1), Sorin Lazar (colegiul 2) si Florin Constantinescu (colegiul 3) si-au pastrat mandatele. Pe municipiu, Mihaela Popa a castigat zdrobitor pe zona Copou – Pacurari – Alexandru, in timp ce medicul Marin Burlea este noul senator de Tatarasi.

Emotii la redistribuire

Nu doar USL va avea parlamentari la Iasi. Conform calculelor, ARD ar urma sa obtina doua posturi de deputat, cele mai mari sanse avandu-le Camelia Bogdanici (colegiul Copou – Centru) si Petru Movila (colegiul Tibanesti). Lucrurile nu sunt inca batute in cuie, cei de la ARD stand in continuare cu emotii. Bucurie mai mare este insa in tabara PP-DD, partid care a obtinut o performanta istorica la nivelul judetului. Calculele arata ca PP-DD a obtinut la Iasi doua posturi de deputat, cele mai mari sanse avandu-le Viorel Blajut (Nicolina) si Vlad Hogea (CUG). O batalie finala se va da intre cele doua partide pentru un post de senator. Rezultatele finale vor fi publicate insa in cursul zilei de astazi. In functie de rezultatele finale, atat ARD, cat si PP-DD mai pot prinde un post de senator. Asta inseamna ca cele mai mari sanse sa intre in Parlament, pe aceste demnitati, le au Dumitru Oprea sau Ionel Agrigoroaie. Acesta din urma a primit un sprijin consistent in campanie de la primarul Nichita, Agrigoroaie fiind fost consilier local PSD si un apropiat al edilului. Iata ca Nichita a reusit ca pe langa parlamentarii PSD sa mai controleze inca un deputat si un senator, ambii de la PP-DD. Ne referim aici la Agrigoroaie, dar si la afaceristul Viorel Blajut (pentru care au facut campanie chiar membri social-democrati). Cei doi vor reprezenta masa de manevra pentru Nichita in razboiul lui cu Fenechiu din interiorul aliantei USL

Colegiul Raducaneni: Mugurel Cozmaciuc (USL) – 70 la suta
Din iunie 2004, pana in august 2006 a fost consilier municipal din partea PNL. In mandatul 2008 – 2012 a fost consilier judetean pe listele aceluiasi partid. Doi ani de zile, 2007 – 2009, a fost directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi. Din februarie 2010 si pana in noiembrie 2011 a fost director de Marketing la CET Iasi. Cozmanciuc a fost presedintele Tineretului Liberal iesean, presedinte interimar al organizatiei municipale PNL, fiind, in prezent, vicepresedinte PNL Iasi. In mai 2012 a fost numit secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor.

Colegiul Tomesti : Relu Fenechiu (USL) –  67 la suta

Unul dintre cei mai cunoscuti politicieni locali, de numele sau se leaga mai multe dosare instrumentate de procurori. Recasatorit, dupa un mariaj esuat, Relu Fenechiu a devenit parlamentar in 2004, pe cand era presedintele organizatiei judetene a PNL. Afacerea “Transformatorul” i-a incurcat ascensiunea politica doar pentru o scurta perioada de timp. Prieten apropiat cu liderii PNL, Fenechiu a ajuns vicepresedinte la nivel national, fiind desemnat coordonatorul campaniei de suspendare a presedintelui Basescu. Desi si-a anuntat demisia din functiile politice, daca esueaza in referendumul de demitere a presedintelui, anul 2012 i-a adus norocul unui nou mandat de deputat si promisiunea de numire ca ministru in viitorul Guvern.

Colegiul Tibanesti: Constantin Adascalitei (USL) – 54 la suta

Fostul viceprimar al Iasului si vicepresedinte al Consiliului Judetean si-a jucat bine cartea politica. Dupa ce s-a aflat la cutite cu Nichita si Simirad, Adascalitei a inghitit din greu si a capatat acreditarea pentru a candida in colegiul 3. Creditat initial cu locul doi, a reusit o victorie surprinzatoare impotriva deputatutului, pana mai ieri, Petru Movila.

Colegiul Targu Frumos: Vasile Mocanu (USL) – 55 la suta

Este una din piesele grele ale PSD Iasi, aflat la al patrulea mandat de deputat. Inginer zootehnist, Vasile Mocanu a fost pe rand operator chimist, sef de IAS, sef de ferma si director la o societate agricola. In ultima declaratie de avere, sustine ca a strans bani doar pentru 7 tereunri si o vila in comuna Ion Neculce. Cariera sa politica a inceput in timpul regimului comunist cand apare pe listele de deputati in Consiliul Popular al judetului Iasi.

Colegiul Pascani: Neculai Ratoi (USL) – 67 la suta

Un alt “fost”, Neculai Ratoi a lasat primaria Pascani, fiind batut de Craciunescu in 2008, pentru deputatie. Si cum gustul Parlamentului a prins la PSD-istul cu vechi state, Ratoi se afla acum la al doilea mandat. Ce-i drept, pe colegiul sau nu a prea avut contracandidati, scorul vorbind de la sine. Despre initiative legislative aproape ca nu se poate vorbi, Ratoi fiind doar cosemnatar la acestea. Ca si in cazul deputatului Mocanu, cariera politica a lui Ratoi incepe din timpul lui Ceausescu, atunci cand a fost deputat la Consiliul Popular Iasi.

Colegiul Harlau: Anghel Stanciu (USL) – 62 la suta

Cercetat de ANI inca din 2011, este considerat, alaturi de Neculai Ratoi si Vasile Mocanu, unul din reprezentantii matusalemici ai PSD. Anghel Stanciu este deputat de cinci mandate, inca din 1992, dovedind clar ca un comunist adevarat iese din politica doar cu picioarele inainte. Afacerea familiei Stanciu la Iasi este o fabrica de diplome eliberate de Fundatie Ecologica Green (FEG), organism care deruleaza cursuri de specializare in spatii primite aproape gratis de la primaria condusa de primarul PSD Gheorghe Nichita.

Colegiul Podu Iloaiei: Costel Alexe (USL) – 66,5 la suta

Tanarul liberal a facut minuni in Colegiul 7 pentru Camera Deputatilor, unde a devenit politician Cristian Adomnitei. Cel mai tanar parlamentar iesean, la 29 de ani, liberalul Costel Alexe a fost uns director dupa alegerile locale la Oficiul pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara. Pana a ajuns sef la OCPI, Alexe a fost timp de patru ani consilier judetean.

Colegiul Copou: Gheorghe Emacu (USL) – 56 la suta

Un ilustru necunoscut, a ajuns sa fie supranumit la Iasi “candidatul panou”. Un anonim total in randul iesenilor, Emacu a fost aruncat in lupta pentru fotoliul de deputat in Colegiul 8 Copou, doar pentru ca vine din postura de soldat al UNPR, mai exact din trupele generalului Gabriel Oprea, care s-au orientat catre PSD dupa ce au tradat PDL. Gheorghe Emacu are 54 de ani, este presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, din subordinea Ministerului Justitiei, cu rang de secretar de stat.

Colegiul Alexandru: Cristina Nichita (USL) – 59 la suta

Asemanarea dintre numele candidatei USL si cel al primarului Iasului i-a adus castig de cauza. Creatoarea de moda a trecut insa de cativa ani de la statutul de amanta la cel de sotie cu acte in regula a arhitectului sef al municipalitatii, Tudor Vericeanu, cel fara de care nu este posibila derularea niciunei afaceri imobiliare in Iasi. De altfel, aceasta este la primul contact cu viata politica de inalt nivel.

Colegiul Tatarasi: Sorin Iacoban (USL) – 64,4 la suta

A candidat pentru functia de deputat din partea USL, mai exact a PSD, in Colegiul 10 Tatarasi. Dupa ce in mai multe randuri a ocupat functia de consilier local in municipiul Iasi, din partea aceleiasi formatiuni politice, Sorin Iacoban ocupa in prezent functia de director al Directiei de Servicii Studentesti din cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi

Colegiul CUG: Grigore Craciunescu (USL) – 55 la suta

A fost deputat in legislatura 2004 – 2008 din partea PNL. La cei 64 de ani, se lauda cu o bogata experienta politica, calitatea de membru PNL fiind, dupa cum sustine, “o problema de crez, de suflet si nu de pozitia in partid”. De profesie medic, Craciunescu a reusit sa convinga electoratul din colegiul 11, desi era mult mai cunoscut in Pascani.

Colegiul Nicolina: Anton Dobos (USL) – 54 la suta

Este sef al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene. In perioada guvernarii PDL, Dobos a ocupat functia de trezorier sef al aceleiasi institutii judetene. Anton Dobos a ocupat in mai multe randuri sefia Directiei de Finante, el fiind propulsat atat in vechea guvernare liberala, cat si in perioada cat USL s-a instalat la putere, din primavara acestui an.

 13. Daniel Oajdea

Se afla la cel de-al doilea mandat de deputat. Oajdea nu s-a remarcat cu nimic notabil in aceata perioada, el fiind mai mereu impotriva curentului. A fost exclus din PDL si a aterizat in partidul lui Dan Diaconescu unde a candidat inclusiv la alegerile pentru Primaria Iasi.
 
 14. Viorel Blajut
 
Controversatul afacerist Viorel Blajut este candidatul din Iasi care a investit cei mai multi bani in campania electorala. Membru in Partidul Poporului – Dan Diaconescu, acesta a intrat recent in politica dupa un scandal de punere sub sechestru pe terenurile din curtea firmelor sale, respectiv SC Iasisting SRL si a Spitalului Sf. Sava. Viorel Blajut a contractat anul trecut un credit in valoare de circa 5 milioane euro, de la o banca comerciala si are de returnat cel putin 7 milioane euro.
 
 15. Camelia Bogdanici
 
Proaspat deputat, Camelia Bogdanici s-a facut remarcata prin functia pe care a indeplinit-o la Spitalul Sf. Spiridon. Ea ocupa in prezent si calitatea de director medical la aceasta unitate spitaliceasca. Bogdanici a obtinut de-a lungul anilor multe premii si face parte din mai multe organizatii cu profil medical.
 
 16. Petru Movila
 
 Petru Movila se afla la cel de-al treilea mandat de parlamentar. A fost pentru o vreme seful organizatiei municipale a PDL Iasi si chiar a celei judetene. Este parlamentarul cu cele mai multe initiative legislative si este membru in mai multe grupuri de prietenie cu alte state. Movila s-a implicat in decursul anilor in diferite actiuni privind promovarea imaginii judetului si a atragerii investitorilor catre obiectele din regiune.

SENAT

1. Varujan Vosganian

Este cunoscut ca ministrul Finantelor, pozitie ocupata in timpul guvernului Tariceanu. Doua mandate de senator sunt realizarile carierei politice, cea de-a treia fiindu-i oferita tot de voturile iesenilor. Este de notorietate prietenia cu Crin Antonescu si sprijinul de care se bucura din partea acestuia. Asa ca senatorul spera ca va reveni in fruntea finantelor romanesti in viitorul Guvern.

2. Sorin Constantin Lazar

Candidatul USL la Senat in Colegiul 2 este inginer agricol, absolvent al Institutului Politehnic Iasi. Sorin Constantin Lazar a fost primar din partea PSD in comuna Strunga intre 1996 si 2008, dupa care a obtinut primul sau mandat de parlamentar pentru perioada 2008 – 2012, fiind ales senator din partea PSD. In primul mandat de parlamentar s-a remarcat prin faptul ca si-a pus fiul sef de Cabinet.

3. Florin Constantinescu

Candidat pentru fotoliul de senator din partea PSD in Colegiul 3, afacerist in zona energetica si inginer de profesie, a ocupat ultimul mandat de senator in acelasi colegiu in care a candidat si in 2012. In ultimii ani, Florin Constantinescu si-a facut un renume la varful PSD Iasi.

4. Mihaela Popa

Personalitate controversata, Mihaela Popa a fost propulsata in politica de Partidul Democrat odata cu nominalizarea sa pe lista europarlamentarilor la alegerile din 2007. Profesoara de matematica, Popa a ajuns deputat pe lista PDL, la alegerile din 2008, alaturi de un alt europarlamentar, Dumitru Oprea. Ulterior, Popa a fugit la PNL, atunci cand PDL se afla in cadere libera in sondaje.

5. Marin Burlea

In prezent, director al Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii Sfanta Maria din Iasi, Burlea este candidat USL, din partea PNL, pentru fotoliul de senator in Colegiul 5 Senat. Prof. dr. Marin Burlea a mai ocupat functia de director al Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii Sfanta Maria din Iasi în perioadele 1990-1997 si 2000-2009.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Vasile Sandu, fostul șef PDL Pașcani, și-a depus adeziunea la PSD

Redacția

Pantazi îi solicită lui Dediu să ceară scuze profesorilor, după ce acesta a scris pe Facebook că aceștia produc analfabeți și au transformat școala în junglă

Răzvan Grecu

USR Pașcani anunță că nu va vota duminică candidatul PSD

Răzvan Grecu
Încarcă...