RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Zarurile sunt aruncate: astăzi este ultima zi de înscrieri oficiale la BEJ în cursa electorală

Până acum au depus listele la Biroul Electoral PNL, ALDE, PMP, PRU, şi chiar UDMR. Mâine vor depune listele PSD şi USR.

 

Partidele politice mai au la dispoziţie doar ziua de azi pentru a depune listele de candidaţi la alegerile generale din 11 decembrie. După PNL, care a depus listele în cursul zilei de marţi, ieri a fost rândul ALDE, PMP şi PRU. A depus liste la Iaşi şi UDMR, partidul maghiar prezentând candidaţi la toate alegerile desfăşurate înainte de introducerea votului uninominal în 2008. Listele depuse de Forţa Moldova au fost respinse de Biroul Electoral Judeţean întrucât erau însoţite de doar 5 semnături de susţinere. Reprezentanţii Forţa Moldova au criticat actuala lege electorală, care impune ca fiecare partid să aibă la nivel naţional cel puţin 200.000 de susţinători pentru a putea participa la alegeri. Partidul urmează să se adreseze instanţelor de judecată şi Curţii Constituţionale pentru faptul că partidelor mici le este blocată în acest mod participarea la alegeri. Astăzi urmează să depună listele electorale PSD şi USR.

  

„Balul“ a fost deschis ieri de PMP, reprezentanţii partidului afirmând că pe listele sale electorale au fost incluşi doar ieşeni, fără dosare penale. „Se vede, la celelalte partide, că votul pe listă a dus la aceeaşi practică din trecut, când pe liste veneau tot soiul de candidaţi repartizaţi de la «centru». Din acest punct de vedere, PMP respectă Iaşul şi pe ieşeni. Venim cu o listă de ieşeni, o îmbinare între experienţă şi entuziasm“, a declarat deputatul Petru Movilă. Acesta va deschide lista de candidaţi ai PMP pentru Camera Deputaţilor, urmat fiind de deputatul Camelia Bogdănici şi omul de afaceri Violeta Găburici. Aceasta este vasluiancă de origine, pe lista PMP regăsindu-se şi un candidat născut în Neamţ sau unul născut în Basarabia. Lista pentru Senat va fi deschisă de consilierul judeţean Mircea Manolache, urmat de juristul Constantin Iordache.

A doua formaţiune politică ce a depus ieri listele electorale a fost ALDE. La Camera Deputaţilor, primul nume este cel al actualului senator Varujan Vosganian, urmat de liderul consilierilor judeţeni ALDE, Ciprian Roşca. Pentru Senat, primele două nume de pe lista de candidaţi sunt cele ale consilierului judeţean Vasile Şalaru şi vicepreşedintelui filialei judeţene a partidului, Mihai Amarandei. „Dezideratul ALDE la Iaşi este obţinerea unui scor care să ne permită obţinerea a cel puţin un senator şi doi deputaţi. Rămâne să convingem şi electoratul să ne voteze, şi suntem încrezători că echipa noastră merită votul ieşenilor“, a spus Şalaru.

Lista de candidaţi la Senat depusă ieri de PRU este deschisă de medicul Andrei-Laurenţiu Piticaş, urmat de fostul lider al filialei ieşene a Blocului Naţional Sindical, Doru Alexandrescu. Pentru Camera Deputaţilor, PRU se bazează pe fostul primar Gheorghe Nichita şi pe fostul purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean, Sebastian Tătaru. „Ţinta noastră este un scor electoral de 12%, ca partid nou. Sper ca în zilele următoare să facem o structură funcţională pentru această campanie electorală şi un program de campanie. Eu deschid lista la Camera Deputaţilor, iar ieşenii mă ştiu foarte bine ca om care, atunci când am promis ceva, am făcut. Cred că acest lucru va fi foarte important ca impact“, a spus Nichita. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Băsescu trimis în concediu forțat până pe 12 septembrie de CCR. Listele electorale trebuiesc actualizate înainte de un verdict final!

Redacția

Noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, a depus jurământul de învestitură în funcţie. Mesajul lui Ciucă

Redacția

PNL Pașcani nu renunță la lupta împotriva ApaVital. Pintilie: ”Eram de acord cu referendumul la orice dată” (VIDEO)

Marius Parteni
Încarcă...